Αφού τους έκαψαν θα τους γκρεμίσουν τα σπίτια

Αφού τους έκαψαν θα τους γκρεμίσουν τα σπίτια

Από σεβασμό στη μνήμη των νεκρών και τον πόνο των δικών τους ανθρώπων, αποφύγαμε να εξετάσουμε την πολιτική διάσταση του θέματος όταν ακόμη περισυλλέγονται πτώματα και ταυτοποιούνται σωροί.  Επίσης θέλαμε να αφήσουμε τους Έλληνες να ηρεμήσουν λίγο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου που είναι παραδοσιακά η περίοδος που προτιμούν οι περισσότεροι για τις διακοπές τους. Όμως η ταχύτητα με την οποία κινείται η κυβέρνηση προς μια κατεύθυνση και συγκεκριμένα την κατεδάφιση αυθαιρέτων, μας αναγκάζει να ανταποκριθούμε γρηγορότερα από όσο θα θέλαμε. Είναι μια πάγια τακτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων να φορτώνουν τα δικά τους λάθη και τις δικές τους παραλείψεις στους πολίτες.

Αυτό που παρακολουθούμε στα ΜΜΕ την τελευταία εβδομάδα, είναι η απίστευτη επιπολαιότητα ή η άθλια προπαγάνδα του πολιτικού και μιντιακού συστήματος. Οι άνθρωποι είναι εντελώς ακατάλληλοι για τις θέσεις που κατέχουν. Δεν είναι ικανοί να κάνουν απλούς συλλογισμούς και μια απλή έρευνα ή εξαπατούν συστηματικά τους ψηφοφόρους, τους τηλεθεατές και τους αναγνώστες.

Η Ελλάδα έχει το προνόμιο να είναι στη δεύτερη και τρίτη θέση των φονικότερων πυρκαγιών του 21 αιώνα. Τη πρώτη κατέχει η Αυστραλία όπου τον Φεβρουάριο του 2009 πέθαναν 173 άνθρωποι. Στη δεύτερη θέση είναι η πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, με τον αριθμό των νεκρών στους 88 και συνεχώς να μεγαλώνει, όταν δημοσιεύτηκε αυτό το άρθρο. Τον Αύγουστο του 2007, οι πυρκαγιές στην Εύβοια και την Ηλεία σκότωσαν 77 ανθρώπους. Λίγες μέρες μετά τη φωτιά στο Μάτι, στην Βόρεια Καλιφόρνια μια πυρκαγιά που ξεκίνησε από ένα αυτοκίνητο κατέκαψε τεράστιες εκτάσεις και σκότωσε 6 ανθρώπους.  

Κατ΄ αρχάς το γεγονός ότι υπάρχουν θύματα δεν σημαίνει ότι κάποιος ή κάτι φταίει. Μπορεί να φταίει μπορεί και να μην φταίει. Μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες ή χιλιάδες θύματα και να ευθύνεται μόνο η φύση. Βέβαια στην Ελλάδα που όλα λειτουργούν στραβά, είναι βέβαιο ότι πάντοτε κάτι φταίει είτε υπάρχουν θύματα είτε όχι. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιχειρεί απελπισμένα ένα επικοινωνιακό τρικ, με το οποίο εάν τελικά πραγματοποιήσει όσα λέει θα πετύχει «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια».

Προσπαθεί να περάσει στην κοινή γνώμη την αυθαίρετη δόμηση ως αιτία της καταστροφής. Στη Αυστραλία που είχαμε υπερδιπλάσια θύματα, έφταιγε η αυθαίρετη δόμηση; Στην Ηλεία πάλι αυτός ήταν ο λόγος που σκοτώθηκαν τόσοι άνθρωποι; Ενδεχομένως η αυθαίρετη δόμηση να έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα αλλά δεν ήταν η αιτία της τραγωδίας όπως προσπαθεί να την παρουσιάσει η κυβέρνηση. Εσκεμμένα η κυβέρνηση μπερδεύει τις κακές πολεοδομικές συνθήκες με την αυθαίρετη δόμηση. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα που όμως συνδέονται. Όταν λέμε πολεοδομικές συνθήκες εννοούμε κυρίως τους δρόμους και την πρόσβαση στην παραλία. Δεν φταίνε τα αυθαίρετα αλλά οι πολεοδομικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν εν μέρει από τα αυθαίρετα. Μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις ώστε να βελτιωθούν οι πολεοδομικές συνθήκες χωρίς να γκρεμιστούν αυθαίρετα. Για να μεγαλώσουν οι δρόμοι και να διευκολυνθεί ακόμη περισσότερο η πρόσβαση στην παραλία, το μόνο που χρειάζεται είναι να πάρουν τμήμα από τα οικόπεδα και ενδεχομένως να γκρεμιστούν μάντρες αλλά όχι σπίτια. Έχει μια λογική, το να πει η κυβέρνηση ότι θα φροντίσει σε όλους τους οικισμούς να υπάρχουν οι σωστές πολεοδομικές συνθήκες. Εάν χρειαστεί να πάρει από τα οικόπεδα για δρόμους και να γκρεμίσει μάντρες. Ακόμη και να γκρεμίσει κάποια αυθαίρετα εάν δεν γίνεται αλλιώς. Όμως το γκρέμισμα των αυθαιρέτων είναι μια άλλη ιστορία από την δημιουργία των σωστών πολεοδομικών συνθηκών.

Επίσης θέλει να περάσει την εντύπωση ότι η δυσκολία πρόσβασης στην παραλία οφείλεται στην αυθαίρετη δόμηση. Όμως η κύρια αιτία είναι η μορφολογία του εδάφους. Στο τραγικό οικόπεδο που βρήκαν θάνατο 26 άνθρωποι, ο λόγος που δεν μπόρεσαν να διαφύγουν ήταν γιατί από κάτω ήταν γκρεμός και υπήρχε μόνο ένα λαξευμένο μονοπάτι που έπρεπε να το ξέρει κανείς για να κατέβει. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου οδήγησαν αρκετούς ανθρώπους στη σωτηρία. Έπρεπε όμως να σώσουν και τους εαυτούς τους και έτσι κατέβηκαν και αυτοί. Οι 26 που μπήκαν τελευταίοι μη γνωρίζοντας το μονοπάτι και με συνθήκες χαμηλής ορατότητας λόγω καπνών, δεν μπόρεσαν να κατέβουν και βρήκαν τραγικό θάνατο.

Να το εξετάσουμε το θέμα διαφορετικά. Ας υποθέσουμε ότι οι πολεοδομικές συνθήκες ήταν σωστές και τα άλλα γινόντουσαν έτσι όπως ακριβώς έγιναν. Τη στιγμή που γράφεται το άρθρο οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες για το τι συνέβη και παίρνουμε το πιθανότερο σενάριο. Η φωτιά δεν αντιμετωπίσθηκε σωστά στην έναρξη της και αφέθηκε να περάσει την λεωφόρο Μαραθώνος. Επίσης δεν υπήρχε κάποιο σχέδιο εκκένωσης ή αντιμετώπισης της κατάστασης. Και πάλι θα είχαμε θρηνήσει δεκάδες θύματα που ενδεχομένως να ήταν λιγότερα. Από την άλλη, εάν η φωτιά είχε αντιμετωπισθεί στην έναρξη της και δεν πέρναγε την λεωφόρο Μαραθώνος ακόμη και με αυτές τις πολεοδομικές συνθήκες που υπάρχουν στο Μάτι, δεν θα είχαμε ούτε ένα θύμα.

Να δεχτούμε ότι ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να εμποδιστεί η φωτιά να περάσει την Μαραθώνος, κάτι που βέβαια δεν αποδεικνύεται. Εάν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης και αντιμετώπισης της κατάστασης, θα είχαμε πιθανώς κάποια θύματα αλλά πολύ λιγότερα. Ακούστηκε στα ΜΜΕ ότι δεν μπορούσαν να εκκενώσουν τόσες χιλιάδες κόσμο με δεδομένες τις πολεοδομικές συνθήκες και την μορφολογία του εδάφους. Σχέδιο εκκένωσης θα μπορούσε να είναι και αυτό που οι απλοί άνθρωποι σκέφτηκαν με κοινή λογική, χωρίς να είναι αρμόδιοι. Τι σκέφτηκαν; Να πάνε στην παραλία να σωθούν. Τρόπος διαφυγής δεν είναι μόνο ο οδικός αλλά και ο θαλάσσιος. Εάν λοιπόν όλοι αυτοί οι άχρηστοι που μας κυβερνάνε και δεν αναφερόμαστε μόνο στην τωρινή κυβέρνηση, είχαν προβλέψει να κάνουν ότι σκέφτηκε ο απλός πολίτης με την κοινή λογική, ενδεχομένως να μην είχαμε καθόλου θύματα ακόμη και με αυτές τις πολεοδομικές συνθήκες. Μπορούσαν να κατευθύνουν στην οδική διαφυγή όσους κατοίκους ήταν δυνατό χωρίς να φρακάρουν οι δρόμοι και τους υπόλοιπους να τους οδηγήσουν βάσει σχεδίου στην παραλία. Εκεί θα γινόταν άμεσα και πάλι βάσει σχεδίου ότι έγινε πολλές ώρες αργότερα. Θα τους παραλάμβαναν βάρκες, πλοιάρια, πολεμικά και εμπορικά πλοία και θα κινητοποιούνταν άμεσα ελικόπτερα και σκάφη για να ψάξουν όσους τυχόν είχε παρασύρει η θάλασσα. Τότε θα είχαμε πολύ λίγα θύματα, ίσως και κανένα.

Άρα υπήρξαν πολλοί λόγοι για την τραγωδία και οι πολεοδομικές συνθήκες είναι ο τελευταίος. Ακόμη και με αυτές τις πολεοδομικές συνθήκες ήταν δυνατό να είχαμε λίγα ή καθόλου θύματα με το σωστό σχεδιασμό και σωστή αντιμετώπιση. Αυτό που είναι πραγματικά ανήθικο από την πλευρά της κυβέρνησης είναι να μετατοπίσει τις δικές της ευθύνες στους ανθρώπους που κάηκαν, για τις κακές πολεοδομικές συνθήκες που πραγματικά υπήρχαν στην περιοχή και αποτέλεσαν τον τελευταίο και μικρότερο παράγοντα της τραγωδίας.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια». Από τη μια προσπαθεί να κάνει πλύση εγκεφάλου στην κοινή γνώμη ότι έφταιγε η αυθαίρετη δόμηση για την τραγωδία. Θέλει να δείξει ότι αντιμετωπίζει  την αιτία της τραγωδίας γκρεμίζοντας χιλιάδες αυθαίρετα αρχικά στην Αττική και στην συνέχεια σε όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα πετυχαίνει ένα μεγάλο όνειρο δεκαετιών του παλιού ΣΥΡΙΖΑ που ήταν να γκρεμίσει όλα τα αυθαίρετα. Και εδώ ερχόμαστε σε ένα άλλο πρόβλημα που έχουμε εντοπίσει. Δεν κρύβουμε ότι έχουμε σχέσεις με την Ομογένεια και με Φιλέλληνες, τους οποίους παροτρύνουμε να επενδύσουν στην Ελλάδα. Σε πάμπολλες συζητήσεις μας έχουν πει ότι δεν εμπιστεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που οι πολιτικές που εφαρμόζει δεν είναι αριστερές και δεν είναι ανησυχητικές. Αυτό που τους φοβίζει δεν είναι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ αλλά ότι μπορεί να ξυπνήσει ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ. Φοβούνται ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να επανέλθουν στις γνωστές παλιές ακραίες απόψεις που είχαν απήχηση μόνο στο 3-5% του εκλογικού σώματος και όχι στο 35% που πήρε το κόμμα στις πρόσφατες εκλογές. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι είχαν δίκιο όταν έλεγαν ότι θέλουν να επενδύσουν αλλά δεν μπορούν να το κάνουν με αυτή την κυβέρνηση γιατί φοβούνται τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να ξυπνήσει ανά πάσα στιγμή. Ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ ξύπνησε στο θέμα των αυθαιρέτων και μπορεί να ξυπνήσει σε οποιοδήποτε θέμα, οποιαδήποτε ώρα.

Τα αυθαίρετα είναι μια μεγάλη και πονεμένη ιστορία που θέλει πολλές σελίδες για να εξηγηθεί. Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων είναι τα θύματα και όχι οι θύτες όπως θέλουν διάφορα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης και πολλές πολιτικάντζες να παρουσιάζουν. Ταλαιπωρούνται επί δεκαετίες και τους στοιχίζει το σπίτι πολύ περισσότερο από ότι να το έκτιζαν νόμιμα. Το κακό ξεκινάει από το άθλιο ελληνικό κράτος που δεν έχει πρόβλεψη να επεκτείνει τα σχέδια πόλεων ώστε οι άνθρωποι να ικανοποιούν τις ανάγκες κύριας και εξοχικής κατοικίας. Κακώς χτίστηκαν τα αυθαίρετα.

Δεν παύουν όμως να είναι περιουσία των ανθρώπων και πολλοί τα απέκτησαν με ιδρώτα και αίμα. Οι περισσότεροι είναι φτωχοί ή ανήκουν στη μεσαία τάξη. Μετά από οκτώ χρόνια Μνημονίων που όλοι έχουν φθάσει στα όρια τους, οικονομικά και ψυχολογικά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να τους καταφέρει άλλο ένα μεγάλο πλήγμα, γκρεμίζοντας τα σπίτια τους. Ειδικά στο Μάτι από όπου θα ξεκινήσει, δεν φτάνει που τους έκαψαν θα τους γκρεμίσουν από πάνω και τα σπίτια. Βέβαια όσα έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές από τη φωτιά πρέπει να κατεδαφιστούν. Δεν είναι μόνο περιουσία ανθρώπων. Είναι και μέρος του πλούτου αυτής της χώρας. Η επικίνδυνη αυτή κυβέρνηση απειλεί να καταστρέψει τις περιουσίες των ανθρώπων και τον πλούτο της χώρας.

Να το πάμε ακόμα παραπέρα. Ας δεχτούμε λοιπόν την λογική της κυβέρνησης ότι για την τραγωδία ευθύνεται η αυθαίρετη δόμηση, κάτι που μόλις εξηγήσαμε ότι είναι τελείως λανθασμένο. Να μας απαντήσει ο κος Τσίπρας που είναι μηχανικός, σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού, πόσες πολυκατοικίες θα καταρρεύσουν στην Αθήνα; Πόσα θύματα θα έχουμε τότε; Όχι λιγότερα από εκατό όπως είναι ο αριθμός των θυμάτων αυτή τη στιγμή αλλά εκατοντάδες. Το Σεπτέμβριο του 1999, στο σεισμό της Πάρνηθας που ήταν μόλις 5,9 Ρίχτερ, σκοτώθηκαν 143 άνθρωποι, πολύ περισσότεροι από τους 88 (επίσημος αριθμός την ώρα της δημοσίευσης του άρθρου) του Ματιού. Στην Ελλάδα τα τελευταία 200 χρόνια έχουμε πολλούς σεισμούς πάνω από 7 Ρίχτερ, με το μεγαλύτερο να έχει καταγραφεί στα 8,2 Ρίχτερ, το 1856 στη Ρόδο. Γιατί δεν γκρεμίζει όλες τις πολυκατοικίες που θα καταρρεύσουν σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού; Γιατί είναι η μισή Αθήνα και το ίδιο ισχύει σε όλες τις ελληνικές πόλεις. Και η μισή Ελλάδα είναι κτισμένη με αυθαίρετα. Εάν γκρεμίσει τα αυθαίρετα στη βάση της λογικής «να αποφευχθεί μια άλλη μεγάλη τραγωδία», πρέπει να γκρεμίσει και τις μισές πολυκατοικίες της Ελλάδας γιατί με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί μια ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία.

Βέβαια υπάρχει και η άλλη εξήγηση. Ενδεχομένως στον ΣΥΡΙΖΑ να κατάλαβαν ότι τέλειωσε το όμορφο παραμύθι που ζουν τα τελευταία χρόνια όπου ένα κόμμα που με δυσκολία έμπαινε στη Βουλή, κατόρθωσε να γίνει κυβέρνηση. Έτσι ετοιμάζονται για εκλογές και αρχίζουν να απευθύνονται στο παλιό τους ακροατήριο, ευελπιστώντας σε μια αξιοπρεπή κατάταξη, σίγουρα όχι στις δύο πρώτες θέσεις. Εάν όμως τελικά όλα όσα εξαγγέλουν τα κάνουν πράξη, είναι πιθανό να συμβεί αυτό που έλεγαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στους γαλαζοπράσινους όταν ήταν αντιπολίτευση. Εάν γκρεμίσουν χιλιάδες αυθαίρετα στην Αττική όπως προανήγγειλαν και συνεχίσουν στην υπόλοιπη Ελλάδα, θα φύγουν νύχτα με ελικόπτερο.