ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Επισκόπηση

Ιδεολογία μας είναι ο Πέμπτος Δρόμος (δική μας ονομασία), η πέμπτη εναλλακτική στις ήδη υπάρχουσες τέσσερις δημοφιλέστερες ιδεολογίες. Θεωρούμε ότι είναι η Τελική Ιδεολογία που θα επικρατήσει παγκόσμια σε μερικές δεκαετίες. Είναι μια εκλεκτική ιδεολογική προσέγγιση που παίρνει ως βάση τον φιλελευθερισμό και συνθέτει με στοιχεία από άλλες ιδεολογίες σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν κάποιες αδυναμίες. Τόσο η Ιδεολογία του Πέμπτου Δρόμου, όσο και οι πολιτικές της Νέας Αρχής προάγουν τα αυτονόητα που όμως έχει πλέον χαθεί από την ελληνική και τη παγκόσμια πολιτική. Τον Πέμπτο Δρόμο προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα ονομάζουμε Λαϊκό Ριζοσπαστικό Φιλελευθερισμό.

Τοποθετούμαστε περίπου στο ίδιο πολιτικό χώρο με τη Νέα Δημοκρατία αλλά πιο κοντά στο κέντρο δηλαδή στο χώρο της κέντρο + δεξιάς προς το κέντρο. Καλύπτουμε το χώρο του κέντρου, της μετριοπαθούς λαϊκής δεξιάς και του μετριοπαθούς φιλελευθερισμού. Κοινό χαρακτηριστικό και συνδετικός ιστός όλων των τάσεων είναι οι ανθρωπιστικές αξίες. Θεωρούμε ότι οι σωστές πολιτικές εξαρτώνται από το τόπο και το χρόνο. Η ιδεολογία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο επίτευξης στόχων. Πέρα από την ιδεολογική εγγύτητα, οι διαφορές μας με άλλα κόμματα είναι σημαντικές. Μετά από μια σύγκριση με τα άλλα κόμματα και ιδιαίτερα με τη ΝΔ θα διαπιστωθεί ότι είμαστε μια πολύ καλύτερη εναλλακτική. Έχουμε μάλιστα δημιουργήσει ένα Πίνακα Σύγκρισης με τη ΝΔ. Προσπαθούμε να εκπροσωπήσουμε κέντρο + δεξιούς πολίτες που είναι δυσαρεστημένοι με το γαλαζοπράσινο Καθεστώς, αδικημένες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που τα συμφέροντα τους και οι απόψεις τους δεν εκπροσωπούνται από άλλα κόμματα της κέντρο + δεξιάς. 

Είμαστε ενάντια στο γαλαζοπράσινο Καθεστώς  που λεηλάτησε και κατέστρεψε τη χώρα εξαθλιώνοντας τους πολίτες. Επιδιώκουμε να ανατρέψουμε το εκμεταλλευτικό και τυραννικό Καθεστώς και να τιμωρήσουμε τους ενόχους της λεηλασίας, της κακοδιαχείρισης και της Μεγάλης Εθνικής Καταστροφής. Θα διαλύσουμε τον ιστό της αράχνης που έχει απλώσει το Καθεστώς σε όλη την ελληνική κοινωνία. Με αυτό το τρόπο θα δημιουργήσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Βασικός μας σκοπός είναι να αντικαταστήσουμε τη Νέα Δημοκρατία και το κεντρώο ΠΑΣΟΚ (του 40%) με ένα κέντρο + δεξιό σχήμα στο οποίο θα συμμετέχουμε και εμείς. Στο σχήμα αυτό θα αναδείξουμε πολλά πρόσωπα από την κοινωνία και ένα νέο τύπο πολιτικών. Παράλληλα θα αξιοποιήσουμε ικανούς και έντιμους πολιτικούς του κέντρο + δεξιού χώρου.

Εξηγούμε τους λόγους που τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί από τη κακοδιαχείριση του γαλαζοπράσινου Καθεστώτος και έχουν γίνει βουνό. Οι αιτίες τις κρίσης είναι πολλές και δεν πρέπει να αναζητούμε 1-2 μόνο. Προσδιορίσαμε 26 αιτίες που κατά την άποψη μας είναι σημαντικότερες. Έχουμε την ικανότητα και τη βούληση να αντιμετωπίσουμε ένα - ένα τα προβλήματα και να δώσουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Τα προβλήματα τα αντιμετωπίζουμε συνολικά και σε βάθος. Προσπαθούμε να θεραπεύσουμε τις αιτίες και όχι τα συμπτώματα. Έχουμε αναπτύξει πολλές πρωτοποριακές ιδέες και προτάσεις. Δεν παρουσιάζουμε όμως όλες τις θέσεις και τις προτάσεις μας για να μην αντιγραφούν από άλλες πολιτικές οργανώσεις. Το σύνολο των θέσεων μας θα το αναπτύξουμε όταν συμμετέχουμε σε εθνικές εκλογές.

Βασική αρχή μας είναι «η ισχύς εν τη ενώσει». Χαρακτηριζόμαστε από σύνθεση, ευελιξία, πολυσυλλεκτικότητα, μετριοπάθεια, υγιή πατριωτισμό, δημοκρατικότητα και αντιρατσισμό. Εκτός από πολιτικό, είμαστε και κοινωνικό δίκτυο. Προάγουμε αξίες όπως αξιοκρατία, δημοκρατικότητα, ελευθερία, αλήθεια, εντιμότητα, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια. Η Νέα Αρχή αποκλείει τους πολιτικούς αλλά δεν αποκλείει τη συμμετοχή σε ένα ευρύτερο σχήμα που συμμετέχουν πολιτικοί. Αυτοπροσδιοριζόμαστε βάσει 20 (10+10) στόχων και τρόπων επίτευξης που φανερώνουν κέντρο + δεξιό στίγμα. Οι στόχοι είναι 3 βασικοί, 7 δευτερεύοντες και 10 συμπληρωματικοί. 

Υποστηρίζουμε όλες τις ελευθερίες λόγου, σκέψης, έκφρασης, τύπου κλπ. Είμαστε ενάντια στη κρατική εκμετάλλευση και καταπίεση. Οι φόροι και οι νόμοι δεν πρέπει να είναι περισσότερο δυσβάστακτοι και καταπιεστικοί από όσο χρειάζεται. Αντιλαμβανόμαστε τις συλλογικότητες ως οργανικά σύνολα που πρέπει να λειτουργούν αρμονικά και χωρίς τριβές. Πρέπει να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή ισορροπία ανάμεσα στα αντικρουόμενα συμφέροντα. Καθώς αντιλαμβανόμαστε τις συλλογικότητες ως οργανικά σύνολα προτείνουμε: 1)  ένα είδος Συναινετικής Δημοκρατίας, τη Διαρκή Κυβέρνηση Εθνικής Συνεργασίας και 2) ένα είδος Κορπορατισμού τη Σύγκληση Κοινωνικών Ομάδων. Εξηγούμε τις αδυναμίες του υπάρχοντος συστήματος και γιατί δεν λειτουργεί αρμονικά και χωρίς τριβές.

Στα οικονομικά θέματα, προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις αδυναμίες της ελεύθερης οικονομίας. Βασικές είναι οι μεγάλες διαφορές εισοδήματος και πλούτου και οι έντονοι κύκλοι του καπιταλιστικού συστήματος. Θεωρούμε λάθος να μην γίνεται κρατική παρέμβαση όταν υπάρχει ανάγκη καθώς επίσης να γίνεται όταν δεν υπάρχει ανάγκη. Στα οικονομικά μέτρα προτείνουμε το Τρίπτυχο της Αριστείας σε δημόσιο τομέα, τομείς οικονομίας & επιχειρηματικότητα. Για τη δραστική μείωση της ανεργίας έχουμε βασικούς άξονες : 1) μείωση ωρών εβδομαδιαίας εργασίας σε 30 -35 ώρες και  ανάλογη μείωση αποδοχών και εισφορών 2) αποτελεσματική καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης 3) ανάπτυξη συνεταιριστικών μορφών παραγωγής και κατανάλωσης. Θεωρούμε επίσης απαραίτητη κάποια ρύθμιση του χρέους. 

Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν διαφορές εισοδήματος και πλούτου αλλά να μην είναι πολύ μεγάλες. Θεωρούμε ότι κρατισμός και νεοφιλελευθερισμός είναι οι δύο αιτίες της δημιουργίας ανισοκατανομής εισοδήματος που σε βάθος χρόνου δημιουργεί ανισοκατανομή πλούτου. Το ύψος των συντάξεων πρέπει να καθοριστεί με αυτή τη λογική. Για τη μείωση των διαφορών, ύστατο μέτρο είναι η φορολόγηση. Αυτό αφορά τα φυσικά πρόσωπα. Θα βοηθήσουμε επιχειρήσεις και επενδύσεις με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. 

Στο Δημόσιο Τομέα απασχολούνται κυρίως οι κομματικοί στρατοί του Καθεστώτος αλλά και όλων των κομμάτων. Θα κάνουμε Συνολικό Επανασχεδιασμό. Θα καταργήσουμε πολλές υπηρεσίες και θα δημιουργήσουμε νέες. Στις θέσεις εργασίας θα ταιριάξουμε τους πλέον κατάλληλους και ικανούς εργαζόμενους. Θα γίνουν χιλιάδες νέες προσλήψεις. Το πλεονάζον προσωπικό θα το τοποθετήσουμε σε μια νέα δημόσια εταιρεία. Θα προσπαθήσουμε να τους αξιοποιήσουμε αλλά σε καμία περίπτωση οι φορολογούμενοι δεν θα πληρώνουν αργομισθίες. Το πρόβλημα της ανεργίας το αντιμετωπίζουμε σοβαρά και με μεγάλη ευαισθησία αλλά συνολικά και όχι τμηματικά. Οι μισθοί του Δημόσιου Τομέα θα είναι ανάλογοι αλλά χαμηλότεροι των αντίστοιχων του ιδιωτικού. Η αποτελεσματικότητα μας είναι άπειρη καθώς με μηδενικά έξοδα έχουμε κατορθώσει να παράγουμε σημαντικό έργο. Δεν θα πηγαίνει ούτε 1 € από τα χρήματα του φορολογούμενου χαμένο.

Από την ανάμειξη μας στα οικιστικά θέματα έχουμε δημιουργήσει στενές σχέσεις με Οικιστικούς Συνεταιρισμούς. Έτσι έχουμε ασχοληθεί αρκετά με το θέμα των συνεταιρισμών και το γνωρίζουμε αρκετά καλά. Υποστηρίζουμε μέτρα που θα βοηθήσουν στη διάδοση των συνεταιριστικών μορφών παραγωγής και κατανάλωσης χωρίς να επιβαρύνεται ο φορολογούμενος. Η διάδοση των συνεταιριστικών μορφών θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η ανεργία, η ανισοκατανομή εισοδήματος, η ακρίβεια κλπ. 

Τα οικιστικά ζητήματα ήταν η αφορμή να δημιουργηθεί η Νέα Αρχή ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο κενό στο πολιτικό σκηνικό. Τα οικιστικά ζητήματα έχουν συμβολική αξία αλλά δεν τους δίνουμε μεγαλύτερο βάρος από ότι τα άλλα ζητήματα που απασχολούν το Δίκτυο. Προσπαθούμε να επιτύχουμε: 1) επίλυση οικιστικών προβλημάτων 2) μετατροπή  των ελληνικών πόλεων σε πραγματικά ανθρώπινες 3) ισορροπία ανάμεσα στη προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την οικονομική ανάπτυξη και τη προστασία του περιβάλλοντος.

Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι μια βασική παράμετρος για την ανάπτυξη της χώρας. Έχουμε κάνει προεργασία και γνωρίζουμε τις απαραίτητες συνθήκες. Εάν οι πολίτες μας δώσουν την ευκαιρία θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και θα απογειώσουμε την οικονομία μέσω ξένων επενδύσεων. 

Είμαστε πατριώτες, ευρωπαϊστές και διεθνιστές. Τα περισσότερα κόμματα έχουν στενή ευρωπαϊκή η στενή εθνική θεώρηση. Στόχος μας είναι η ευημερία του ελληνικού λαού. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα πρέπει να πλασαριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο υπό διαμόρφωση παγκόσμιο περιβάλλον και κλίνουμε περισσότερο προς τη τακτική Hedge των Διεθνών Σχέσεων. Προτείνουμε μια συστηματική προσέγγιση στο θέμα της Εξωτερικής πολιτικής με προσεκτική εξέταση όλων των εναλλακτικών.

Είμαστε υπέρ της Ευρωπαϊκής Ιδέας αλλά όχι ευρωφανατικοί και δε θεωρούμε το θέμα του ευρώ ταμπού. Η Ιδεολογία του Πέμπτου Δρόμου δεν εκπροσωπείται από κανένα Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα (η Γκρουπ). Εάν δεν προσεγγιστεί σε ικανοποιητικό βαθμό από τα υπάρχοντα, θα αναπτύξουμε το EFINS (Europeans for Final Ideology and New Start) που θα εκφράζει τον Πέμπτο Δρόμο. Η ΕΕ έχει πολλά προβλήματα. Προτείνουμε διάφορα εναλλακτικά μοντέλα. 

Η Παγκοσμιοποίηση έχει πολλές παραμέτρους. Κάποιες τις αντιμετωπίζουμε θετικά και άλλες με επιφύλαξη. Θεωρούμε ότι υπάρχουν παράμετροι με μόνο θετικές επιπτώσεις και από αυτές έπρεπε να είχε γίνει η αρχή. Η θεωρία win - win στο διεθνές εμπόριο είναι μια μεγάλη ανακρίβεια. Αναπτύσσουμε το Παγκόσμιο Δίκτυο Ελληνισμού World Hellenes (βλ. Εξωτερικά). Παραθέτουμε λίστα με πολλές ελληνικές οργανώσεις στο κόσμο.  

Με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουμε όλα τα προβλήματα, αντιμετωπίζουμε τον εξτρεμισμό και την εγκληματικότητα. Αναζητούμε να θεραπεύσουμε τις αιτίες και όχι τα συμπτώματα. Οι λόγοι του εγχώριου εξτρεμισμού είναι η κρατική Καθεστωτική εκμετάλλευση και καταπίεση και η ανυπαρξία δημιουργικής διεξόδου μέσα από ένα οικονομικό μοντέλο που αρμόζει στην αριστερή ιδεολογία. Οι λόγοι της εγκληματικότητας είναι κυρίως οικονομικοί και η παράνομη μετανάστευση. Αντιμετωπίζοντας τα οικονομικά προβλήματα και τη παράνομη μετανάστευση, αντιμετωπίζουμε την εγκληματικότητα. 

Ως βασικό αλλά όχι μοναδικό εργαλείο για την παράνομη μετανάστευση προτείνουμε τη φορολόγηση της. Είναι ένα μέτρο που μπορούν να δεχτούν αμφότερες πλευρές, η φιλικά και εχθρικά διακείμενη προς τους παράνομους μετανάστες. Το ύψος του φόρου καθορίζει εάν θα είναι λίγο η πολύ αποτρεπτικό το μέτρο. Με τη πρόταση μας γίνεται καταγραφή όλων των παράνομων μεταναστών και αυξάνονται σημαντικά τα έσοδα του κράτους σε φόρους και εισφορές, κάτι που η χώρα έχει μεγάλη ανάγκη. Το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί για περιορισμό της εσωτερικής μετανάστευσης εντός της ΕΕ. Οι πρόσφυγες πρέπει να βοηθούνται με κάθε τρόπο. 

Πιστεύουμε στην πολυφωνία και εάν ο λαός μας επιτρέψει να κυβερνήσουμε, θα δώσουμε πολλές τηλεοπτικές άδειες. Παράλληλα θα πάρουμε άλλα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η πολυφωνία. Κάποιο κρατικό κανάλι (Βουλής η ΕΡΤ) θα το κάνουμε αποκλειστικά πολιτικού περιεχομένου όπου θα ακούγονται όλες οι απόψεις. Θα εγκαινιάσουμε διάλογο με τους πολίτες με διάφορους τρόπους και διάφορα μέσα όπως τηλεόραση, ραδιόφωνο, Ίντερνετ κλπ. Υποστηρίζουμε μέτρα αντιμετώπισης του πολύ σοβαρού προβλήματος της υπερχρέωσης. Μνημόνιο και Αντιμνημόνιο είναι ψυχικές διαθέσεις η στάσεις και όχι πολιτικές θέσεις. Το ένα είναι στάση υπακοής και το άλλο στάση αντίδρασης. Μέσα στα δύο στρατόπεδα και ιδιαίτερα στο αντιμνημονιακό παρατηρούνται ετερόκλητες πολιτικές θέσεις. Αντιλαμβανόμαστε ότι κάποια μέτρα του Μνημονίου είναι σωστά και άλλα αναπόφευκτα. Σαφέστατα όμως χρειάζεται αλλαγή πολιτικής.

Η Νέα Αρχή είναι ένα πολιτικό και κοινωνικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε από την ένωση διαφόρων κινήσεων πολιτών. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2010 με τη δημιουργία της  ΕΛΟΚ  (Ελληνικής Λαϊκής Οικιστικής Κίνησης) που ασχολείτο όπως φανερώνει και η ονομασία με οικιστικά θέματα. Η ΕΛΟΚ συγχωνεύθηκε με την Ελληνική Σωτηρία και έτσι έγινε η  ΔΕΚΑ  (Δημοκρατική Ένωση Κοινωνικής Αλληλεγγύης) που είχε το κέντρο ως σημείο συνάντησης πολιτών από διάφορες ιδεολογίες. Η  Νέα Αρχή  προέκυψε από την ανάγκη ορθής επανατοποθέτησης στη κέντρο + δεξιά αντί για το κέντρο και τη συγχώνευση της ΔΕΚΑ με 8 άλλες οργανώσεις της κέντρο+δεξιάς. Οι κινήσεις της κέντρο + δεξιάς που συγχωνεύθηκαν με τη ΔΕΚΑ για τη δημιουργία της Νέας Αρχής είναι:  1) ΑΔΕΣ 2) ΑντιΝΔ 3) Νέα Κέντρο+δεξιά 4) Τέλος ΝΔ 5) ΕΛΛΑΔΗΚΙ 6) Νέο Καραμανλικοί 7) ΠΕΔΑΚ 8) Αντιμνημονιακή Κεντροδεξιά. Υπάρχουν και 2 συνεργαζόμενες οργανώσεις : 1) Αντικαθεστωτικός Αγώνας 2) Οργάνωση Επαγρύπνησης V. 

Ο παραδοσιακός τρόπος δημιουργίας κόμματος είναι από επάνω προς τα κάτω. Το κίνημα βάσης ακολουθεί την αντίθετη κατεύθυνση, από κάτω προς τα πάνω. Τα μηνιαία έξοδα μας είναι 0 € και τα έξοδα πενταετίας επίσης 0 €. Δεν θα κατορθώσουμε να τα διατηρήσουμε σε μηδενικά επίπεδα αλλά σίγουρα θα βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.  Η δομή της οργάνωσης είναι δυναμική. Μεταβάλλεται ώστε σε κάθε στάδιο να είναι η καταλληλότερη. Έχουμε δημιουργήσει 36 Ομάδες Εργασίας που πλαισιώνονται από Βοηθητικές Ομάδες και ένα Δίκτυο Συνεργαζόμενων Ατόμων, Φίλων και Οργανώσεων. Οι 6 ομάδες αντιστοιχούν σε Γραμματείες και οι υπόλοιπες 30 αντιστοιχούν σε Τομείς. Οι Τομείς είναι ένα άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο και συγκεντρώνονται σε 10 Γκρουπ. Η Κεντρική Ομάδα είναι 5μελής, η Πρώτη Συντονιστική Ομάδα 21μελής και η Πλήρης Συντονιστική Ομάδα 41μελής. Διενεργούμε ενημερωτικές συναντήσεις για μέλη και φίλους. Έχουμε διάφορα κοινωνικά προγράμματα. Τα χρώματα και το έμβλημα της κίνησης έχουν διάφορους συμβολισμούς.

Στη τελική δομή θα υπάρχει διαχωρισμός ρόλων. Ο πρόεδρος του κόμματος θα είναι διαφορετικός από τον υποψήφιο του κόμματος για πρωθυπουργό. Επίσης οι τομεάρχες και εν δυνάμει υπουργοί δεν θα είναι απαραίτητα υποψήφιοι βουλευτές. Όποιος βουλευτής γίνεται υπουργός θα παραιτείται από βουλευτής, για να αφοσιωθεί καλύτερα στα καθήκοντα του. Θα δημιουργήσουμε μια Εθνική Επιτροπή, Τοπικά Συμβούλια Εθνικής Επιτροπής, Διαρκές Εθνικό Συνέδριο, Κεντρική Επιτροπή, Συντονιστική Επιτροπή και Εκτελεστική Επιτροπή. Οι τομεάρχες θα είναι οι πιο κατάλληλοι για την συγκεκριμένη θέση και θα ορίζονται λίγο μετά τις εκλογές ώστε να έχουν μια τετραετία προετοιμασίας, κάτω από ομαλές συνθήκες. Θα παρουσιάσουμε το Υπουργικό Συμβούλιο της Νέας Αρχής όταν οριστικοποιηθούν όλες οι θέσεις. Επιθυμούμε να αναδείξουμε νέα πρόσωπα από την κοινωνία που να εκπροσωπούν όλα τα μορφωτικά, οικονομικά και ηλικιακά επίπεδα καθώς και διάφορες κοινωνικές ομάδες.

Ως προς την πορεία της κίνησης εξετάζουμε τρεις εναλλακτικές: 1) αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές 2) συμμετοχή σε ευρύτερο σχήμα της κέντρο + δεξιάς 3) ενσωμάτωση σε κοινοβουλευτικό κόμμα της κέντρο + δεξιάς. Σχετικά με τον Σχεδιασμό του Δικτύου της Νέας Αρχής, απαντάμε σε τέσσερα βασικά ερωτήματα και σε δύο συμπληρωματικά: 1) τι θα πούμε 2) ποιοι θα το πουν 3) πως θα το πουν 4) από που θα βρεθούν οικονομικοί πόροι 5) που θα τοποθετηθούμε 6) πως θα οργανωθούμε. Ο Σχεδιασμός της Νέας Αρχής είναι πολυεπίπεδος: παγκόσμιος, ευρωπαϊκός, μεσογειακός, εθνικός. Έχουμε εκπονήσει ένα Υπερσχέδιο που δεν αφορά μόνο τη  Νέα Αρχή  αλλά και το πολιτικό σκηνικό γενικότερα. Αναφέρουμε ένα πιθανό σενάριο για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό.