ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Περιγραφή Νέας Αρχής

Τα χαρακτηριστικά μας είναι: χωρίς πολιτικούς, ισχύς εν τη ενώσει, δικτυακή υβριδική δομή, αυτοπροσδιορισμός βάσει στόχων και τρόπων επίτευξης, κέντρο + δεξιό πολιτικό στίγμα, σύνθεση, ευελιξία, πολυσυλλεκτικότητα, μετριοπάθεια, δημοκρατικότητα και αντιρατσισμός, πατριωτισμός, αναζήτηση και παρουσίαση της αλήθειας, πίστη σε αξίες.

Πίσω από τη Νέα Αρχή βρίσκονται χιλιάδες πολίτες της κέντρο + δεξιάς. Δεν τους ενδιαφέρουν οι καρέκλες, να βγουν στο γυαλί η τα άλλα ΜΜΕ και να αλλάξουν καριέρα. Έχουν αγανακτήσει με τους ανίκανους και διεφθαρμένους πολιτικούς. Θέλουν να βρουν λίγες δεκάδες ικανούς και έντιμους ανθρώπους που να : α) μπορούν να μιλήσουν β) μπορούν να σκεφτούν γ) έχουν κάποιες γνώσεις πολιτικής. Θα τους στηρίξουν με κάθε τρόπο ώστε να μπουν στη Βουλή και να πάρουν υπουργικές θέσεις. Διαθέτουμε ικανοποιητική οργανωτική δομή και επαρκείς οικονομικούς πόρους. 

Στη ΝΕΑ ΑΡΧΗ αποκλείουμε τη συμμετοχή πολιτικών. Θεωρούμε το πολιτικό σύστημα υπεύθυνο για τη κατάντια της χώρας. Συμφωνούμε ότι αρκετοί από εμάς θα έκαναν καλύτερη δουλειά. Έτσι, από τους βασικούς στόχους είναι να αναδείξουμε ικανούς και έντιμους ανθρώπους από τη κοινωνία. Αρχικά εξετάσαμε τη περίπτωση να ηγηθούν της κίνησης πολιτικοί. Μετά από διαβούλευση καταλήξαμε ότι θα είχε μερικά οφέλη αλλά θα χάναμε ένα σημαντικότατο πλεονέκτημα δηλαδή το ότι είμαστε κίνηση πολιτών και θα ερχόταν σε αντίφαση με:   α) δεν χρησιμοποιούμε ξύλινο πολιτικό λόγο αλλά λέμε τα πράγματα ευθέως. β) Θεωρούμε το πολιτικό σύστημα υπεύθυνο για τη κατάντια της χώρας.   

Μας προβλημάτισε αρκετά για το πώς θα κάναμε τον ορισμό του πολιτικού συστήματος. Κάποιος που έχει διατελέσει για πολλά χρόνια βουλευτής ή υπουργός είναι σίγουρα μέρος του πολιτικού συστήματος. Από την άλλη ένα μέλος μιας τοπικής κομματικής οργάνωσης ή ένα χαμηλό στέλεχος κόμματος δεν είναι μέρος του συστήματος. Έπρεπε κάπου ανάμεσα να τραβήξουμε μια γραμμή. Έτσι αποκλείουμε τη συμμετοχή (νυν και πρώην) Υπουργών, Γενικών γραμματέων, Βουλευτών, Προέδρων & Διευθυντών ΔΕΚΟ, Δημάρχων & Αντιδημάρχων μεγάλων Δήμων, Περιφερειαρχών & Αντιπεριφερειαρχών. Δεν αποκλείουμε στελέχη κομμάτων, υποψήφιους βουλευτές, δημάρχους και αντιδημάρχους μικρών δήμων, δημοτικούς συμβούλους. Δεν θεωρούμε όλους όσους αποκλείουμε κακούς ούτε όλους όσους δεν αποκλείουμε καλούς. 

Η αρχή μας είναι "ισχύς εν τη ενώσει". Είμαστε πολιτική και κοινωνική κίνηση βάσης. Δημιουργηθήκαμε από την ένωση κινήσεων πολιτών (grass roots movements). Επιχειρούμε να ενώσουμε και να εκπροσωπήσουμε μειοψηφικές κοινωνικές ομάδες που έχουν αδικηθεί από το πολιτικό σύστημα δίνοντας τους τη απαραίτητη δύναμη να παλέψουν για τα δικαιώματα τους. 

Αυτοπροσδιοριζόμαστε πρώτα βάσει στόχων και τρόπων επίτευξης. Με απλά λόγια δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στα προβλήματα και την επίλυση τους παρά στην ακριβή ιδεολογική τοποθέτηση. Μέσα από τους στόχους και τους τρόπους επίτευξης προκύπτει κέντρο + δεξιό πολιτικό στίγμα. Θέτουμε 3+7=10 βασικούς στόχους (3 πρωτεύοντες και 7 δευτερεύοντες), και άλλους 10 συμπληρωματικούς. Δεν έχουμε ιδεολογικές αγκυλώσεις. Οι πολιτικές επιλογές πρέπει να καθορίζονται από τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι από θεωρητικά ιδεολογικά εγχειρίδια. Η σειρά των στόχων δείχνει τις προτεραιότητες που βάζουμε. Εκτός από τη τοποθέτηση σε ένα ζήτημα, έχει σημασία και η βαρύτητα που του αποδίδουμε. 

Ένα από τα δυνατά σημεία μας είναι η σύνθεση. Τοποθετούμαστε στο χώρο της κέντρο+δεξιάς.  Βάση της ιδεολογίας είναι ο φιλελευθερισμός αλλά υιοθετούμε θέσεις και πολιτικές από άλλους χώρους εάν είναι καλύτερες σε κάποιες περιπτώσεις. Η καλύτερη πολιτική εξαρτάται από τις συνθήκες. Δεν έχουμε ιδεολογικές παρωπίδες. Οι λύσεις των προβλημάτων δεν περιέχονται σε θεωρητικά ιδεολογικά εγχειρίδια.Οι κατάλληλες πολιτικές εξαρτώνται από το χώρο και το χρόνο. 

Η πολυσυλλεκτικότητα είναι επιθυμητή και απαραίτητη για να φθάσει ένα κόμμα σε ικανοποιητικά ποσοστά. Από την άλλη προκαλεί διαφωνίες, αντιπαραθέσεις ακόμη και αντιπάθειες. Εστιάζουμε σε όσα μας ενώνουν και όχι σε όσα μας χωρίζουν. Κάποιος βαθμός διαλλακτικότητας και συμβιβασμού είναι απαραίτητος.Αποφεύγουμε ακραίες τοποθετήσεις. Δεν βλέπουμε τα πράγματα σαν άσπρο - μαύρο αλλά σε αποχρώσεις του γκρι. Τις περισσότερες φορές ο μέσος δρόμος είναι ο καλύτερος. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις. 

Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά στραβά στις επικρατούσες αξίες που πρέπει να αλλάξουν: ευνοιοκρατία, αναξιοκρατία, διαφθορά, εξαπάτηση, παρακμή, σήψη, στενοί ορίζοντες κλπ. Επίσης προωθούμε ανθρωπιστικές αξίες: ελευθερία, αληθινή δημοκρατία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, ισότητα ευκαιριών, κοινωνική ευαισθησία, υγιή πατριωτισμό.

Αντίθετα με ότι κάνουν τα περισσότερα κόμματα, δίνουμε μεγάλη σημασία στην αναζήτηση και παρουσίαση της αλήθειας. Θεωρούμε ότι βασική υποχρέωση του πολιτικού συστήματος είναι να ενημερώνει σωστά τους πολίτες και να μην χρησιμοποιεί προπαγάνδα και χειραγώγηση. Η επικοινωνιακή δεινότητα είναι σεβαστή αλλά κάπου υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Μετά από ένα σημείο γίνεται επικοινωνιακή αλητεία και εξαπάτηση.

Στα περισσότερα κόμματα υπάρχει μονόλογος από την κορυφή προς τη βάση και επικοινωνία μιας κατεύθυνσης.  Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει διάλογος και αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ βάσης και κορυφής ενός κόμματος. Η βάση πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του κόμματος. 

Το ιστολόγιο Δέκα ήταν πρωτίστως μια πλατφόρμα ανάπτυξης δημόσιου διαδικτυακού πολιτικού διαλόγου μεταξύ πολιτών, φίλων της κίνησης. Θα μπορούσε να έχει τη μορφή σελίδας, ομάδας, λογαριασμού στα social media ή forum. Προτιμήσαμε να το κάνουμε λίγο πιο οργανωμένα και συστηματικά ώστε οι τοποθετήσεις να είναι περισσότερο επεξεργασμένες. Οι απόψεις μας δίνονται σε προφορική ή γραπτή μορφή και τις δημοσιεύαμε στο e Βήμα πολιτών Δέκα. Στη συνέχεια προσπαθήσαμε να τις συνθέσουμε και να βρούμε κοινές συνισταμένες. Μέσα από αυτόν τον διάλογο προέκυψαν οι θέσεις της Νέας Αρχής.

Η αγάπη μας για την Ελλάδα είναι χωρίς εθνικιστικές, σωβινιστικές η επεκτατικές τάσεις. Ως πατριωτισμό σύμφωνα με τη δική μας θεώρηση ορίζουμε τρία στοιχεία. Πρώτον είναι το αυτονόητο. Τα συμφέροντα της χώρας και των Ελλήνων πρέπει να είναι πάνω από όλα. Μετά είναι η ύπαρξη κάποιου εθνικού οράματος. Τέλος, η διατήρηση και προώθηση σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο της πολιτισμικής κληρονομιάς με ανοιχτούς όμως ορίζοντες προς άλλες κουλτούρες.

Μας θλίβει απεριόριστα το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση από ένα τρισάθλιο, καταπιεστικό και εκμεταλλευτικό κράτος. Το τρισάθλιο κράτος είναι δημιούργημα του σάπιου παρασιτικού πολιτικού συστήματος και ιδιαίτερα των ελεεινών κομμάτων εξουσίας. Η χώρα δεν έχει καμμιά απολύτως ελπίδα με αυτό το πολιτικό σύστημα στην εξουσία. Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας άλλης εναλλακτικής στο χώρο της κέντρο+δεξιάς. Δεν λέμε ότι εμείς θα είμαστε η άλλη εναλλακτική αλλά ένα ευρύτερο σχήμα στο οποίο αισιοδοξούμε να αποτελέσουμε τμήμα.

Συμβολισμοί

Το όνομα της κίνησης είναι ΝΕΑ ΑΡΧΗ και το έμβλημα ο αετός που κρατάει ένα μολύβι. 

Τα βασικά χρώματα είναι το χρυσοκίτρινο και το γαλαζομώβ. Δευτερεύοντα χρώματα είναι το σκούρο μπλε και το πορφυρό. Η ονομασία συμβολίζει ένα νέο ξεκίνημα για την κίνηση, τη κέντρο+δεξιά παράταξη και τη χώρα. Εκτός από έναρξη, ΑΡΧΗ επίσης σημαίνει ηγεσία, κυριαρχία, αυθεντία, προέλευση. Ο αετός συμβολίζει ελευθερία, δύναμη, νίκη, υπερηφάνεια, ουράνιο, όραμα, νέα οπτική, μακρινή θεώρηση, προσήλωση σε στόχους, άψογη εκτέλεση, ψηλά επιτεύγματα, ακρίβεια, έλεγχο, συγχρονισμό. Σχετίζεται με το δικέφαλο αετό που είναι σύμβολο αρχαιοελληνικό, βυζαντινό και Ορθόδοξο.Το μολύβι συμβολίζει λόγο, επιχειρηματολογία, σχεδιασμό, δημιουργικότητα, μόρφωση, πνευματικότητα.

Το χρυσοκίτρινο συμβολίζει τον Ήλιο, την Ορθοδοξία, το Βυζάντιο, δημιουργία, πλούτο, χαρά, θετική ακτινοβολία, δόξα, φιλοδοξία, ενοποίηση, αυτοεκτίμηση, έλλειψη φόβων, επικοινωνία, επιστημονική σκέψη, διαύγεια σκέψης. Το γαλάζιο συμβολίζει την Ελληνική σημαία, τον ουρανό, τη θάλασσα, ουράνια συνείδηση, αρμονία, ηρεμία, αθανασία, το νου, αποκάλυψη, σοφία, ευσέβεια, γνώση, υγιή συναισθήματα, αφοσίωση, σταθερότητα, πίστη, μέτρο, μεγαλοψυχία. Το μωβ είναι πνευματικό χρώμα και θεωρείται το χρώμα των εκλεκτών. Συμβολίζει ανώτερη πνευματική εξέλιξη, τελειότητα, διαισθητική ικανότητα, οραματισμό, ταπεινότητα, αυτοθυσία, θλίψη.

Το βαθύ μπλέ συμβολίζει συναισθηματική ηρεμία, εσωτερική αρμονία, γαλήνη, καθαρή σκέψη, λογική συμπεριφορά, σοφία, γνώση, διαλογισμό, περισυλλογή, καθαρότητα ψυχής, ηθική, σοβαρότητα, ευθύνη, εμπιστοσύνη, εξουσία. Το πορφυρό είναι χρώμα πνευματικό, ιερατικό, αυτοκρατορικό. Συνδέεται με την Ορθοδοξία και το Βυζάντιο. Συμβολίζει σεβασμό, εξουσία, μεγαλείο, μυστήριο, υπερηφάνεια, αλήθεια, δικαιοσύνη.

Στην Ελλάδα, το γαλάζιο είναι το χρώμα της κεντροδεξιάς, το πράσινο της σοσιαλδημοκρατίας και παγκόσμια το κόκκινο της αριστεράς. 

Το γαλαζομώβ είναι γαλάζιο με πολύ λίγο κόκκινο και συμβολίζει τη σύνθεση και την κεντροδεξιά ιδεολογία με λίγα στοιχεία από την αριστερά.Τα βασικά χρώματα είναι το μπλε, το πράσινο και το κόκκινο. Το κίτρινο δημιουργείται από το κόκκινο και το πράσινο.

Το κίτρινο συμβολίζει το πολιτικό φάσμα που είναι συμπληρωματικό της κεντροδεξιάς. Το γαλάζιο, το μπλε και το κόκκινο παραπέμπουν στα χρώματα της παλιάς ΝΔ του 40%+ που υπήρξε αφετηρία για πολλούς από εμάς και που αισιοδοξούμε να αντικαταστήσουμε σαν  βασική πολιτική δύναμη στο χώρο της κέντρο+δεξιάς.

Το μώβ συμβολίζει τη θλίψη για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα. Το χρυσοκίτρινο συμβολίζει φιλοδοξία, δημιουργία και θετική στάση  που είναι απαραίτητες για να έρθουν καλύτερες μέρες.

Οι αναφορές στο Βυζάντιο δεν φανερώνουν επεκτατικές τάσεις αλλά επιθυμία για επιστροφή σε ένδοξες  περιόδους του Ελληνισμού μέσω πολιτικής, οικονομικής, πνευματικής και πολιτισμικής επιρροής.  Η συσχέτιση με την Ορθοδοξία συμπορεύεται με φιλική στάση σε άλλες θρησκείες.

Δείτε επίσης Θέσεις & Στόχοι