Αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ

Το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ


Όταν απέτυχε το αντιμνημονιακό αφήγημα, ο ΣΥΡΙΖΑ το άλλαξε σε σύγκρουση με την διαφθορά και την διαπλοκή. Και σε αυτό δεν πέτυχε. Η ιστορία της Novartis δεν κατέληξε πουθενά. Οι άλλοι έχουν να δείξουν καλύτερα αποτελέσματα. Έβαλαν στην φυλακή τον Τσοχατζόπουλο. Κάτι μικροσκάνδαλα που βγήκαν στη φόρα δημιούργησαν την εντύπωση ότι κι αυτοί δεν είναι τόσο καθαροί. Είναι σαν αν κηρύξεις πόλεμο στα ναρκωτικά και να σε πιάσουν με μικροποσότητες. Το αντιμνημονιακό και το ενάντια στη διαφθορά αφήγημα δεν πέτυχε. Έτσι έχουμε δύο κεντρικά αφηγήματα που δεν πραγματοποιήθηκαν. Χρειάζεται ένα άλλο πειστικό αφήγημα. Πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους γιατί να το προτιμήσουν σε σχέση με την ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και άλλα κόμματα.

Προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ασθενή επιχειρήματα. Η αύξηση της σύνταξης έγινε τελευταία στιγμή και ήταν εμφανέστατο ότι ήταν για ψηφοθηρικούς λόγους. Αν είχε γίνει πολλούς μήνες πριν, θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα. Από την κάλυψη υγείας των ανέργων, σαφέστατα κέρδισε ψήφους αλλά κυρίως αυτούς που ωφελήθηκαν. Οι άνθρωποι μετρούν την διαφορά στην ζωή τους και δεν χρησιμοποιούν ένα κριτήριο. Αν από την άλλη κάποιος ωφελημένος είχε και μια αρνητική επίπτωση όπως πχ κατάσχεση λογαριασμού, τότε αυτό ακυρώνει το θετικό. Κέρδισε αυτούς που είδαν μείωση φορολογίας και έχασε αυτούς στους οποίους αυξήθηκε.

Τον άνεργο δεν τον ενδιαφέρει η μείωση της ανεργίας. Τον ενδιαφέρει να βρει δουλειά. Τα νούμερα τα κοιτούν οι τεχνοκράτες και οι οικονομολόγοι, όχι ο μέσος ψηφοφόρος. Η αύξηση του πλεονάσματος ή η μείωση της ανεργίας δεν αφορά τον μέσο άνθρωπο που βλέπει μόνο την αλλαγή στη ζωή του. Κακό δεν κάνει η αναφορά στις θετικές εξελίξεις της οικονομίας αλλά δεν μπορεί να είναι ανάμεσα στα κεντρικά μηνύματα. Τα μηνύματα δεν πρέπει να είναι πολλά και αντικρουόμενα. Ο κόσμος μπερδεύεται. Τα μηνύματα πρέπει να είναι λίγα και να επαναλαμβάνονται συνέχεια με διαφορετικό τρόπο ώστε να μένουν. Θέλει ένα κεντρικό αφήγημα και άλλα λίγα συμπληρωματικά μηνύματα. «Ψηφίστε μας γιατί αυξήσαμε το πλεόνασμα» δεν είναι καλό προεκλογικό σύνθημα.

Κάθε μέτρο και κάθε ενέργεια έχει ως αποτέλεσμα το κόμμα να κερδίζει αλλά και να χάνει ψήφους. Πρέπει να σταθμίζουν πόσους κερδίζουν και πόσους χάνουν. Οι περισσότεροι ψήφοι που πήρε η Κουντουρά, προέρχονται από τα δεξιά. Βέβαια η υποψηφιότητα της ήταν αρνητική για τους αριστερούς και πιθανώς να χάθηκαν από εκεί ψήφοι. Συνολικά όμως μάλλον κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ από την υποψηφιότητα της Κουντουρά. Η κόντρα με τον Καμένο και όχι η συμφωνία των Πρεσπών τους έκανε μεγάλη ζημιά. Είναι πολύ χειρότερο να σε κάνει ο φίλος σου ρόμπα από έναν ξένο ή εχθρό.

Το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ έχει μείνει στην νοοτροπία του παλιού αριστερού κόμματος. Δεν μπορεί να «διαβάσει» τους νέους ψηφοφόρους του. Δεν υπάρχει μια εκλογική συμπεριφορά αλλά πάρα πολλές. Ένα πολύ μικρό μέρος των ψηφοφόρων είναι πλέον οι αριστεροί. Οι περισσότεροι είναι σοσιαλδημοκράτες, όχι ένα είδος αλλά πολλά. Από αυτούς άλλοι είναι συνειδητοποιημένοι και άλλοι απλά από συνήθεια, παράδοση ή συμφέρον ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ. Ιδεολογικά, άλλοι κινούνται στις παρυφές του παλιού ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι στις παρυφές της ΝΔ και οι περισσότεροι ενδιάμεσα. Πολλοί ψηφοφόροι ήταν του ενδιάμεσου χώρου που πηγαινοερχόντουσαν μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Υπήρχαν ακόμη και αρκετοί κεντροδεξιοί που για κάποιους λόγους όπως πχ η μείωση το ΕΝΦΙΑ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν τον ψηφοφόρο τον έχει τσακίσει στη φορολογία σε σημείο που δεν αντέχει και ακούει για αυξήσεις και προσλήψεις στο Δημόσιο, εκνευρίζεται. Στην παρούσα φάση, οι αυξήσεις και οι προσλήψεις, δημιουργούν αρνητικό αντίκτυπο στους περισσότερους, εκτός από τους άμεσα ωφελούμενους. Παλαιότερα που τα έβγαζαν πέρα πιο άνετα οι φορολογούμενοι δεν τους πείραζε. Κέρδιζαν τα κόμματα τους ωφελούμενους και δεν έχαναν τους άλλους.

Προστασία περιβάλλοντος και ευαισθησία στους μετανάστες, μόνο αριστερούς ψηφοφόρους κερδίζουν. Τραγούδια στις συγκεντρώσεις που έχουν συνδεθεί με τον κομμουνισμό, αποξενώνουν τους ψηφοφόρους του αστικού χώρου που είναι η μεγάλη πλειοψηφία. Υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των ψηφοφόρων τους και της αριστερής ιδεολογίας από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η στάση τους απέναντι στους μετανάστες δεν τους βοηθάει ακόμη και με αυτούς που έχουν ευαισθησία στο θέμα. Μόνο τα εύσημα του Πάπα κερδίζουν. Όταν κάποιος δεν έχει να πληρώσει τους φόρους του ή την ΔΕΗ δεν τον απασχολεί το θέμα των μεταναστών ή είναι πολύ χαμηλής προτεραιότητας. Ξέρει μάλιστα ότι πληρώνει για αυτά τα πράγματα.

«Εμένα το πρόβλημα μου είναι που δεν έχω να πληρώσω τους φόρους, τη ΔΕΗ, το ενοίκιο. Δεν έχω δουλειά. Η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να περιμένει λίγα χρόνια. Οι μετανάστες ας λύσουν μόνοι τους τα προβλήματα τας. Τώρα προέχουν πιο σημαντικά θέματα επιβίωσης. Από τη στιγμή που δεν μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα μου δεν μου κάνετε».

Έτσι σκέφτεται ακόμη κι αν έχει ευαισθησία για τους μετανάστες ή τη προστασία του περιβάλλοντος. Περιμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ να του δώσει μια λύση στα βασικά προβλήματα που τον απασχολούν και όχι να βρει ευκαιρία να εφαρμόσει τις αριστερές πολιτικές. Για άλλους λόγους τον ψήφισαν. Αυτός που δεν έχει άλλα προβλήματα ενδεχομένως να ενδιαφέρεται για τους μετανάστες ή την προστασία του περιβάλλοντος, αν είναι τέτοιας ιδεολογίας. Όποιος έχει προβλήματα κυρίως περιμένει να ακούσει πως θα λυθούν τα προβλήματα του. Από τον πρωθυπουργό της χώρας περιμένει να του λύσει τα προβλήματα του πρώτα. Ο Τσίπρας δεν το κάνει. Βγαίνει ο Μητσοτάκης, λέει ότι θα μειώσει τους φόρους και κερδίζει τους ψηφοφόρους.

error: Content is protected !!