Ο ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Ο αντιφατικός Καραμανλής

AUDIO

Είπαμε ότι Σπυράκη και Γεωργιάδης είχαν στοχοποιήσει τον Καραμανλή και επιβραβεύτηκαν με υψηλότατες θέσεις μέσα στο κόμμα. Και εμείς έχουμε ασκήσει κριτική στον Καραμανλή αλλά δεν τον έχουμε στοχοποιήσει όπως η Σπυράκη και ο Γεωργιάδης. Εάν θέλαμε να στοχοποιήσουμε τον Καραμανλή, είχαμε πάρα πολλά να πούμε. Υπάρχει επίσης μια μεγάλη διαφορά. Εμείς μέχρι πρόσφατα υποστηρίζαμε με όλες μας τις δυνάμεις τη ΝΔ και τους προέδρους της. Η μεταστροφή έγινε κάπου μέσα στη διακυβέρνηση Σαμαρά. Θέσαμε εαυτόν εκτός κόμματος ώστε να μπορούμε να λέμε δημόσια, όσα λέγαμε από το ’80 μέσα στο κόμμα. Έγραφαν στα παλιά τους τα παπούτσια την καλοπροαίρετη εποικοδομητική κριτική. Για αυτό φτάσαμε στη καταστροφή.

Το ότι δεν στοχοποιούμε τον Καραμανλή δεν σημαίνει ότι θα τον καλύψουμε. Ούτε θα φορτωθούμε τα αρνητικά και τις αποτυχίες των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή επειδή ακολουθούμε την πολιτική παράδοση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Άλλο Κώστας και άλλο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Είμαστε ενάντια στην οικογενειοκρατία και την ιδιοκτησιακή νοοτροπία όπως ήταν και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Μπορεί σε προηγούμενα βίντεο/κείμενα να είπαμε/γράψαμε μια κουβέντα παραπάνω σε ύφος που κάποιοι ενδεχομένως να βρίσκουν ανάρμοστο. Μπροστά σε όσα έγιναν στη χώρα αυτό είναι τίποτα. Θέλουμε να μεταφέρουμε την αγανάκτηση του κόσμου κατά παντός υπευθύνου για τη μεγάλη καταστροφή της χώρας. Θέλουμε να είμαστε η φωνή του μέσου δυσαρεστημένου πολίτη που μιλάει με πιο βαριά λόγια και χειρότερο τρόπο.

Το κόμμα είναι αδιαμφισβήτητα καραμανλικό. Δεν είναι ούτε Μητσοτακικό ούτε Αβερωφοσαμαρικό. Οι εβερτικοί δεν υπάρχουν πια ούτε οι ραλλικοί. Έχουν απορροφηθεί σε άλλες φράξιες. Είναι καραμανλικό γιατί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο ιδρυτής του. Επίσης ο Κωνσταντίνος και ο Κώστας Καραμανλής ήταν οι μακροβιότεροι πρόεδροι και πρωθυπουργοί της ΝΔ. Ο Κώστας Καραμανλής είναι πολύ αντιφατικός, όχι σαν προσωπικότητα αλλά σαν περίπτωση. Είναι μέχρι στιγμής ο ισχυρός πολιτικός της ΝΔ, παρόλο που πρόεδρος είναι ο Μητσοτάκης. Ενώ είναι πολύ ισχυρός μέσα στο κόμμα, είναι ταυτόχρονα και πολύ ευάλωτος για διάφορους λόγους. Έτσι γίνεται ελεγχόμενος και αυτή η εσωκομματική δύναμη που έχει μπορεί να χειραγωχηθεί.

Επίσης επικρατούν αντικρουόμενες απόψεις στον κόσμο της κεντροδεξιάς. Οι κομματικοί και οι hard core βαμμένοι ψηφοφόροι μιλούν με λόγια λατρείας. Τον θεωρούν ημίθεο, κάτι σαν τον Μέγα Αλέξανδρο ή τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Αυτοί είναι φανατικοί που ο φανατισμός τους εμποδίζει την κρίση τους. Ακόμη και να πούλαγε τη χώρα στους Τούρκους, πάλι με τα ίδια λόγια θα μίλαγαν. Όμως υπάρχει μια μεγαλύτερη κατηγορία απλών κεντροδεξιών ψηφοφόρων που δεν είναι φανατικοί ή κομματικοί και έχουν αρνητική αξιολόγηση, λίγο ή πολύ. Δεν έκανε και καλά; Μα και βέβαια έκανε και καλά όπως έκαναν όλοι. Αυτό που μετράει είναι το ισοζύγιο, το άθροισμα των θετικών και των αρνητικών. Πολλοί υποστηρίζουν ότι τόσο για τον Καραμανλή όσο και για τον Σημίτη είναι αρνητικό. Το λένε άνθρωποι από τα κόμματα τους που δεν είναι φανατικοί. Δεν τολμούν να το πουν δημόσια γιατί Καραμανλής και Σημίτης εξακολουθούν να έχουν μεγάλη δύναμη.

Ο Καραμανλής μάλλον το ξέρει και θέλει με κάποιο τρόπο να αποκαταστήσει την υστεροφημία του, όχι μόνο στους κεντροδεξιούς αλλά και σε όλους τους ψηφοφόρους. Δεν θέλει να μείνει ο πρωθυπουργός της χρεοκοπίας. Του έτυχε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Έτσι είναι η ζωή και η πολιτική. Στάθηκε άτυχος στο τέλος αλλά ήταν πολύ τυχερός στην αρχή. Ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Το 2004 υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός για τους Ολυμπιακούς αγώνες και την κατάκτηση του Euro στη Λισαβώνα. Η οικονομία είχε ένα μομέντουμ. Βέβαια τα δημόσια έργα τελείωναν και αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα. Ο Καραμανλής ήταν άσχετος από οικονομικά. Εάν σε κάποιους δεν αρέσει η λέξη άσχετος, ας βάλουν κάποια άλλη όπως λίγο σχετικός. Δεν επιτρέπεται πρωθυπουργός της χώρας να μην ξέρει καλά οικονομικά. Όπως και το κάνουμε ο Καραμανλής είχε αδυναμίες, ας το παραδεχτούμε επιτέλους.

Το κόμμα πρέπει να βαδίσει στη καραμανλική παράδοση και όχι στον νεοφιλελευθερισμό των Μητσοτάκηδων. Όμως ο Καραμανλής που είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης των καραμανλικών δεν μπορεί να το κάνει γιατί έχει απαξιωθεί στα μάτια του κόσμου. Χρειάζεται κάποιος άλλος, όχι από την οικογένεια Καραμανλή. Κάποιος ή κάποια που δεν έχει σκάνδαλα ή αποτυχία. Πρέπει να προχωρήσουμε παρακάτω. Ξεκολλήστε πια από τον Καραμανλή. Δυστυχώς τα έκανε μαντάρα στο κόμμα και στη χώρα. Είχε την ευκαιρία του, έκανε ότι έκανε, να δοκιμάσουν και άλλοι να τα κάνουν καλύτερα. Το να επιμένει ο Καραμανλής να έχει ενεργή ανάμειξη στο μέλλον είναι πλεονεξία. Κάθησε περισσότερο από όλους τους άλλους, τόσο στην προεδρία του κόμματος όσο και στη θέση του πρωθυπουργού. Παρασκηνιακά μπορεί να επηρεάζει τα πράγματα όπως κάνει και ο Σημίτης. Ας γίνει κάποια στιγμή Πρόεδρος (της χώρας) για την υστεροφημία του.

error: Content is protected !!
Scroll to Top