Σκάβει τον λάκκο του

Σκάβει τον λάκκο του


Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών έχει δύο αιτίες. Η μία είναι η κούραση των ψηφοφόρων με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς είχαμε προβλέψει από την αρχή της θητείας ότι θα υπάρχει μεγάλη πτώση των ποσοστών του. Δεν είμαστε μάντεις. Ήταν ένα λογικό συμπέρασμα με δεδομένο τις μνημονιακές πολιτικές που έπρεπε να εφαρμόσουν. Όποια κυβέρνηση και να ήταν, μεγάλη πτώση θα είχε.

Η άλλη αιτία είναι μια απατηλή  ελπίδα που καλλιεργεί ο Μητσοτάκης. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε απελπισία. Στην αρχή της κρίσης υπήρχε ένα απόθεμα. Τώρα πολλοί είναι στα κόκκινα. Έχουν στεγνώσει τελείως οικονομικά και χρωστάνε κι από πάνω. Έχουν ανάγκη από μια σανίδα σωτηρίας. Αυτή προσποιείται ότι την προσφέρει ο Μητσοτάκης. Βέβαια αντί για σανίδα σωτηρίας θα τους δώσει μια σπρωξιά για να τους βυθίσει ακόμη περισσότερο.

Πιστεύουν τον Μητσοτάκη γιατί έχουν μεγάλη ανάγκη από μια ελπίδα. Η ελπίδα όμως που τους προσφέρει είναι απατηλή. Μέσα σε λίγους μήνες θα διαψευστεί. Τότε θα γυρίσει μπούμερανγκ. Όσο μεγαλύτερη ελπίδα καλλιεργεί ο Μητσοτάκης, τόσο μεγαλύτερη αγανάκτηση, οργή και μίσος θα εισπράξει όταν η ελπίδα διαψευστεί.

Νομίζει ότι και αυτός με τη σειρά του θα κοροϊδέψει και θα πάρει την καρέκλα. Δεν υπολογίζει σωστά όμως. Ξεχνάει ότι πολλές φορές πηγαίνει η στάμνα για νερό αλλά πηγαίνει και δεν γυρίζει. Χρειάζονται εκατοντάδες σταγόνες για να γεμίσουν το ποτήρι αλλά μια για να το ξεχειλίσει. Η περίπτωση του δεν είναι ίδια με του Τσίπρα.

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ήταν υπεύθυνοι που φθάσαμε στην καταστροφή. Ο Τσίπρας, σε αντίθεση με τον Σαμαρά, το προσπάθησε όσο μπορούσε με την ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2015. Όταν δεν πέτυχε αυτό που υποσχέθηκε, πήγε σε εκλογές και έδωσε την δυνατότητα στον λαό να μην τον επιλέξει ξανά. Λέγεται ότι η οικογένεια του είναι πλούσια αλλά δεν είναι από πολιτικό τζάκι. Στην Κυψέλη μένει και σε δημόσια σχολεία πήγαινε. Έχει ένα συμπαθητικό χαμογελαστό στυλ. Είναι στο χώρο της αριστεράς. Οι δυναμικές κινητοποιήσεις γίνονται από την αριστερά και την άκρα δεξιά. Για όλους αυτούς τους λόγους, κατάφερε να μείνει πέντε σχεδόν χρόνια, χωρίς πολλές φασαρίες. Από μια μεριά αυτό είναι κατόρθωμα, μέσα στην εποχή των μνημονίων.

Ο Μητσοτάκης είναι το αντίθετο. Ο Σαμαράς έκανε κωλοτούμπα χωρίς να το προσπαθήσει καθόλου. Δεν έκανε εκλογές όταν δεν πραγματοποίησε την υπόσχεση του.  Η Νέα Δημοκρατία μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Βέβαια η ευθύνη ανήκει και στο ΠΑΣΟΚ. Ο Μητσοτάκης πήγαινε στο Κολέγιο, είναι βαθύπλουτος. Η οικογένεια του είναι η παλαιότερη, πλουσιότερη και μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια. Είναι νεοφιλελεύθερος και θα ασκήσει αντιλαϊκές πολιτικές. Ένα μεγάλο μέρος της κεντροδεξιάς είναι εκτός κόμματος και εναντίον του. Ακόμη και μέσα στο κόμμα υπάρχουν άνθρωποι που είναι εναντίον του και τον αντιπαθούν.

Ο κόσμος περιμένει να δει την διαφορά στην τσέπη του και τη ζωή του. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρχει διαφορά. Μπορεί να είναι ελάχιστα καλύτερα αλλά το πιθανότερο να είναι λίγο χειρότερα. Μέσα σε λίγους μήνες θα το διαπιστώσουν οι ψηφοφόροι.

Η ελπίδα θα γίνει αγανάκτηση, οργή και μίσος. Είναι όπως στον έρωτα. Όσο μεγαλύτερος ο έρωτας, τόσο μεγαλύτερο το μίσος αν κάτι στραβώσει. Έτσι όσο μεγαλύτερη η ελπίδα, τόσο μεγαλύτερη η οργή όταν η ελπίδα διαψευστεί. Όσο μεγαλύτερη ελπίδα καλλιεργεί, τόσο πιο βαθιά σκάβει τον λάκκο του.

Τα δέκα και κάτι χρόνια της κρίσης και τα δέκα παρά κάτι χρόνια των Μνημονίων έχουν σωρευτικό αποτέλεσμα στους ψηφοφόρους. Είναι σαν τις σταγόνες που γεμίζουν το ποτήρι. Τα κανάλια του Μητσοτάκη δείχνουν με περηφάνεια όλη την Ελλάδα μπλε. Αυτό το κλίμα μπορεί να αναστραφεί μέσα σε λίγους μήνες. Όλη η Ελλάδα θα θέλει να ξεφορτωθεί τον Μητσοτάκη, μόλις διαπιστώσει ότι έδινε ψεύτικες ελπίδες.

Η αγανάκτηση και η οργή που δεν μπορούσε να στραφεί κατά του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για τους λόγους που εξήγησα, θα βγει κατά του Μητσοτάκη. Θα πληρώσει τριάντα χρόνια κακοδιαχείρισης και δέκα χρόνια Μνημονίων. Μπορεί να έχει άσχημο πολιτικό τέλος. Δεν αποκλείεται να τον βγάλουν σηκωτό από του Μαξίμου οι πολίτες με καρπαζιές και κλωτσιές.

 

error: Content is protected !!