ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Τοποθέτηση

To 2010 έγιναν οι πρώτες ενέργειες για την δημιουργία ενός δικτύου για οικιστικά προβλήματα που αργότερα το ονομάσαμε ΕΛΟΚ (Ελληνική Λαϊκή Οικιστική Κίνηση). Ήταν πολιτική κίνηση ενός συγκεκριμένου σκοπού. Το 2013 αποφασίσαμε να εκπροσωπήσουμε και άλλες κοινωνικές ομάδες και δημιουργήσαμε την ΔΕΚΑ (Δημοκρατική Ένωση Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Είχε το κέντρο ως σημείο συνάντησης πολιτών από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Απευθυνόμαστε σε όλο το πολιτικό φάσμα αλλά περισσότερο στα τμήματα 3 - 4 - 5 - 6 στο Διάγραμμα 1 παρακάτω. Οι θέσεις του Δικτύου καθορίζονταν από το Δημόσιο Διάλογο στο ιστολόγιο Δέκα. Στη συνέχεια το δίκτυο μετονομάστηκε Νέα Αρχή και μετά Νέα Αρχή - ΔΕΚΑ. 

Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι από όπου κι αν προέρχονται εφόσον αποδέχονται τις θέσεις μας. Όταν ένας πολίτης έρχεται μαζί μας, αυτός αποδέχεται τις θέσεις μας και όχι εμείς τις δικές του. Επειδή όμως δεν είναι δυνατόν να έχουμε τοποθετήσεις που ικανοποιούν τους πάντες, στοχεύουμε κατά σειρά στα τμήματα: α)  4 & 5 β) 3 & 6 γ) 2 & 7 δ) 1 & 8. Ξεκινώντας από το κέντρο, προσπαθούμε να κερδίσουμε όσο μεγαλύτερο τμήμα των ψηφοφόρων μπορούμε, τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά. Αυτό αφορά το κοινό στο οποίο στοχεύουμε.

Παρόλο που δίνουμε ένα πολιτικό στίγμα για να ξέρουν οι ψηφοφόροι σε ποιον χώρο περίπου βρισκόμαστε, το θεωρούμε μικρότερης σημασίας. Μεγαλύτερη σημασία για εμάς έχουν οι στόχοι, η σειρά τους και οι τρόποι επίτευξης τους. Βάζουμε 10 (3+7) πρωτεύοντες στόχους, τρεις βασικούς και εφτά συμπληρωματικούς. Επιπλέον έχουμε 10 δευτερεύοντες στόχους. 

Η ιδεολογία μας είναι μια σύνθεση.  Έχει ως βάση το οικονομικό μοντέλο της ελεύθερης αγοράς και παίρνει στοιχεία από όλους τους ιδεολογικούς χώρους. Πιστεύουμε ότι το κράτος πρέπει να είναι αποτελεσματικό χωρίς σπατάλες και όσο χρειάζεται ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο. Η φορολογία να είναι σε γενικές γραμμές χαμηλή. Μεταξύ κρατικού ή ιδιωτικού επιλέγουμε το οικονομικότερο. 

Το περιβάλλον να είναι τέτοιο ώστε να βοηθάει την ιδιωτική πρωτοβουλία και κάθε πολίτη να πραγματοποιήσει τα όνειρα του. Η έμφαση είναι στο να μπορεί καθένας να κάνει το καλύτερο δυνατό. Σημασία θα δώσουμε στην αξιοκρατία ώστε να μην υφίστανται φραγμοί όπως συμβαίνει σήμερα. Θα υπάρχει όμως ένα δίχτυ ασφαλείας για τους λιγότερο ικανούς ή τους άτυχους. 

Προσπαθούμε να διορθώσουμε τις αδυναμίες του οικονομικού μοντέλου της ελεύθερης οικονομίας. Βασικά σημεία είναι η δικαιότερη κατανομή εισοδήματος, οι λιγότερο απότομοι οικονομικοί κύκλοι και η ανάπτυξη συνεταιριστικών μορφών παραγωγής και κατανάλωσης. Η εμπειρία μας με την ΕΛΟΚ (Ελληνική Λαϊκή Οικιστική Κίνηση) μας έκανε να γνωρίσουμε καλά ένα είδος συνεταιρισμών κατανάλωσης, τους οικιστικούς συνεταιρισμούς. 

Θεωρούμε ότι οι συνεταιρισμοί ανήκουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη τους θα βοηθήσει την δικαιότερη κατανομή εισοδήματος και το πρόβλημα της ανεργίας. Για τους συνεταιρισμούς όμως δεν πρέπει να πληρώνει ο φορολογούμενος, πέρα από την δημιουργία ενός Οργανισμού που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη τους. 

Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει περισσότερη άμεση δημοκρατία. Προωθούμε δημοψήφισμα κάθε τέσσερα χρόνια, μαζί με κάποιες άλλες εκλογές, στα σημαντικά ζητήματα που έχουν προκύψει. Δεν πρέπει να γίνεται δημοψήφισμα για «ψύλλου πήδημα» αλλά μόνο για σημαντικά ζητήματα. 

Το πολίτευμα έχει αποτύχει παταγωδώς. Αυτή η δημοκρατία είναι στρεβλή, ελαττωματική, άδικη και αναποτελεσματική. Χρειάζεται κατεπειγόντως αλλαγή για μια σωστότερη, δικαιότερη και αποτελεσματικότερη δημοκρατία. Επίσης χρειάζεται αλλαγή Συντάγματος και νόμων. 

Η λαϊκή εξουσία είναι πάνω από όλες τις εξουσίες, του Προέδρου, του Πρωθυπουργού, της Βουλής, του Συντάγματος, των νόμων. Η λαϊκή εξουσία μπορεί να καταργήσει όλες τις εξουσίες. Ο σκοπός είναι η ευημερία των πολιτών και όλα τα άλλα είναι τα μέσα. Όταν δεν εξασφαλίζεται η ευημερία των πολιτών ο λαός έχει δικαίωμα και υποχρέωση να καταργήσει τα μέσα και να τα αντικαταστήσει με άλλα. Βέβαια αυτό πρέπει να γίνει συλλογικά και ειρηνικά.

Δεξιά Μετατόπιση

ΧΑ - Χρυσή Αυγή, ΛΔ - Λαϊκή Δεξιά, ΝΑ - Νέα Αρχή, ΝΔ Νέα Δημοκρατία, Φιλελ - Φιλελεύθεροι, ΑΔ - Άκρα Δεξιά.

Την περίοδο 2014 - 2016 κάναμε μια ελαφρά μετατόπιση προς τα δεξιά και μετονομάσαμε το Δίκτυο σε Νέα Αρχή. Τους λόγους και το σκεπτικό τους εξηγούμε στο άρθρο/audio Δεξιά Μετατόπιση. Απευθυνόμαστε κυρίως στα τμήματα 4 - 5 - 6 - 7  του Διαγράμματος  1 δηλαδή κεντρώους και μετριοπαθείς δεξιούς. Το μέγεθος της μετατόπισης ήταν πολύ μικρό όπως φαίνεται και από το διπλανό διάγραμμα που αφορά αυτή τη περίοδο, μεταξύ των ευρωεκλογών 2014 και 2019.  Πάντοτε αυτοπροσδιοριζόμαστε μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και παλιού ΠΑΣΟΚ που αντικαταστάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Βρισκόμαστε πιο κοντά στο κέντρο από την ΝΔ και άλλα κόμματα ή κινήσεις της κεντροδεξιάς. Στο διάγραμμα είναι η θέση των διαφόρων κομμάτων, σύμφωνα με την δική μας αντίληψη, σε δύο κατηγορίες θεμάτων. Η κατηγορία Α είναι κοινωνικά - εθνικά και η κατηγορία Β οικονομικά. Το κέντρο είναι στην τομή των δύο αξόνων και εμείς ήμαστε ελάχιστα πιο πέρα, πολύ πιο κοντά από ότι η ΝΔ, οι Φιλελεύθεροι ή η Λαϊκή Δεξιά. Δεν εγκαταλείψαμε το χώρο του κέντρου αλλά επεκταθήκαμε περισσότερο προς τα δεξιά παρά στα αριστερά. Στην πορεία ανακαλύψαμε ότι όσα υποστηρίζαμε είχαν μεγαλύτερη απήχηση στο τμήμα 3 παρά  στο τμήμα 7 (Διάγραμμα 1). Έτσι κάναμε μια διορθωτική κίνηση στη λοξοδρόμηση και επανήλθαμε στη σωστή αρχική πορεία, με το κέντρο σημείο συνάντησης πολιτών από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. 

error: Content is protected !!