Εναλλακτική παγκοσμιοποίηση

Εναλλακτική παγκοσμιοποίηση

AUDIO

Ο Τραμπ και ο Τζόνσον δεν δημιούργησαν αλλά εκμεταλλεύτηκαν την δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για αυτή την παγκοσμιοποίηση. Ένα σημαντικό κομμάτι της είναι αυτή η ΕΕ. Στην Ελλάδα δεν βρέθηκε κανείς ακόμη να το κάνει. Κάτι πήγε να γίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά το χάλασαν.

Αυτή η παγκοσμιοποίηση είναι κατά την άποψη μας παιδαριώδης, άτσαλη, απερίσκεπτη και ακραία. Στην μια μεριά είναι αυτή η παγκοσμιοποίηση και στην άλλη είναι η κατάσταση όπως είχε πριν ξεκινήσει αυτή η παγκοσμιοποίηση εδώ και μερικές δεκαετίες. Οι παγκοσμιοποιητές αποκαλούν το παλιό σύστημα απομονωτισμό. Δεν είναι βέβαια και εμείς θα το λέμε παλιό σύστημα. Ενδιάμεσα υπάρχουν πολλές θέσεις. Εμείς προτείνουμε μια εναλλακτική, συνετή, προσεκτική, ήπια παγκοσμιοποίηση. Δεν είναι μόνο θέμα άποψης αλλά και στρατηγικής.

Να πάρουμε ένα παράδειγμα. Μια θέση σε ένα ζήτημα δεν έχει μεγάλη υποστήριξη και ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλη αντίδραση. Δεν είναι μια θέση με την οποία μπορεί να κερδίσει κανείς. Αν γίνει μια μικρή μετακίνηση, η νέα θέση αποκτά ευρύτερη αποδοχή και μικραίνει η αντίδραση. Αυτή είναι μια θέση που μπορεί να κερδίσει. Άρα όταν κάποιος βλέπει ότι μια θέση δύσκολα κερδίζει, μετακινείται στην πιο κοντινή θέση που μπορεί να κερδίσει.

Τι θέλουμε να πούμε με όλα αυτά; Η επιστροφή στο παλιό σύστημα μάλλον δεν είναι μια θέση που μπορεί να κερδίσει. Οι δυνάμεις αυτής της παγκοσμιοποίησης είναι ισχυρές. Επιπλέον είναι παγκόσμιες γιατί συντονίζονται μεταξύ τους οι υποστηρικτές σε κάθε χώρα. Αν κρίνουμε από αυτά που γίνονται στην Ελλάδα, παίζουν πολύ βρώμικα σε ένα επίπεδο αθέατο. Χρηματοδοτούνται από παράνομες δραστηριότητες, προπαγανδίζουν, χειραγωγούν, ελέγχουν, καταπιέζουν. Στην Ελλάδα ξέρουμε καλά τι συμβαίνει. Υποθέτουμε ότι αντίστοιχα κάνουν οι δυνάμεις αυτής της παγκοσμιοποίησης και σε άλλες χώρες αλλά δεν μπορούμε να το ξέρουμε.

Βέβαια δεν είναι όλοι καθάρματα μέσα στο στρατόπεδο αυτής της παγκοσμιοποίησης. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καλό σκοπό και αντιλαμβάνονται τα πάμπολλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει αυτή η παγκοσμιοποίηση. Αυτοί λοιπόν είναι πολύ πιθανό να υποστηρίξουν μια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση, αν υπάρχει καλή επιχειρηματολογία υπέρ.

Η επιστροφή στο παλιό σύστημα δεν θα κέρδιζε μεγάλη υποστήριξη και επιπλέον θα ήταν μεγάλη η αντίδραση από τις δυνάμεις αυτής παγκοσμιοποίησης. Η εναλλακτική παγκοσμιοποίηση μπορεί να κερδίσει υποστηρικτές και από αυτούς που θέλουν το παλιό σύστημα και από τους συνετούς και καλοπροαίρετους οπαδούς της παγκοσμιοποίησης.

Η εναλλακτική παγκοσμιοποίηση είναι μια μέση λύση μεταξύ αυτής της καταστροφικής παγκοσμιοποίησης και του παλιού συστήματος. Έρχεται να ενώσει αντί να διχάσει τα δύο στρατόπεδα. Τώρα αν θα είναι πιο κοντά στο ένα ή στο άλλο θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και σίγουρα όχι από εμάς. Εμείς περιγράφουμε σε γενικές γραμμές πως θα μπορούσε να είναι το νέο οικονομικό μπλοκ. Δεν σημαίνει ότι θα είναι έτσι. Δεν το αποφασίζουμε εμείς αλλά θα το συνδιαμορφώσουν όσες χώρες θα συμμετέχουν.

Οι υποστηρικτές της εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης πρέπει να συντονίζονται μεταξύ τους σε παγκόσμιο επίπεδο για να μπορέσουν να κερδίσουν τους υποστηρικτές της υπάρχουσας παγκοσμιοποίησης που το κάνουν.

Η προοπτική του νέου οικονομικού μπλοκ, επέτρεψε πιο εύκολα το Brexit να συμβεί και κράτησε τον Τραμπ στην εξουσία. Οι παγκοσμιοποιητές θα πολεμούσαν μέχρι εσχάτων την επιστροφή στο παλιό σύστημα που εσκεμμένα ονομάζουν απομονωτισμό ενώ δεν είναι. Θα κατάφερναν να σταματήσουν το Brexit; Θα κατάφερναν να καθαιρέσουν τον Τραμπ; Μπορεί και ναι μπορεί και όχι. Σίγουρα θα τα προσπαθούσαν μέχρι εσχάτων.

Εμείς δεν υποστηρίζουμε όλες τις απόψεις του Τραμπ ή του Τζόνσον. Όμως ήταν αυτοί που σταμάτησαν αυτή την παγκοσμιοποίηση και κυρίως ο Τραμπ γιατί οι ΗΠΑ είναι η υπερδύναμη που επηρεάζει περισσότερο όσα συμβαίνουν στον πλανήτη. Για να ακριβολογούμε, την σταμάτησαν οι Αμερικάνοι και οι Βρετανοί ψηφοφόροι. Ο Τραμπ και ο Τζόνσον εξέφρασαν αυτή την άποψη.

Η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη είναι φανατικά με την υπάρχουσα παγκοσμιοποίηση και αυτή την ΕΕ. Είναι με αυτούς που πολεμάνε τον Τραμπ και τον Τζόνσον. Έχουν μάθει να κοροϊδεύουν και νομίζουν ότι μπορούν να τους κοροϊδεύουν όλους. Έτσι προσπαθούν να κοροϊδέψουν τον Τραμπ και τον Τζόνσον, προβάλλοντας το γεγονός ότι βρίσκονται στην κεντροδεξιά και αποσιωπώντας στο σημαντικότερο, ότι δηλαδή μανιωδώς μάχονται υπέρ της παρούσας παγκοσμιοποίησης και αυτής της ΕΕ. 

error: Content is protected !!
Scroll to Top