Και με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάμε

Και με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάμε


Στην Ελλάδα έχουμε δύο άκρως προβληματικά μεγάλα κόμματα, για διαφορετικούς λόγους. Για την ΝΔ έχουμε γράψει πολλά. Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο λόγος είναι ένας. Δεν εκπροσωπούν τους ψηφοφόρους τους το 30+%. Εξακολουθούν να εκπροσωπούν το 3-5%. Στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν μπερδευτεί πολύ άσχημα. Το πρόβλημα τους είναι κυρίως εσωτερικό. Το να κερδίσει ένα αριστερό κόμμα τις εκλογές ήταν περιστασιακό και έγινε λόγω των Μνημονίων.

Αν θέλουν να είναι μόνιμα το πρώτο κόμμα της κεντροαριστεράς, πρέπει να βάλουν «νερό στο κρασί τους», να κινηθούν προς τους Εργατικούς της Βρετανίας ή τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ και μακριά από πρότυπα όπως η Βενεζουέλα. Το καταλαβαίνουμε πως είναι δύσκολο αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Ίσως σε πρώτη φάση να είναι καλύτερα να πλησιάσουν το Εργατικό Κόμμα που είναι πιο κοντά και μέχρι πρόσφατα ήταν στην ΕΕ. Ας πάρουν το πρόγραμμα του και να δουν που συμφωνούν και που διαφωνούν. Στα περισσότερα θα συμφωνούν. Δεν χρειάζεται να συμφωνούν και σε όλα. Αν ψάχνουν για όνομα, τους βρήκαμε, Εργατικό Κόμμα ή κάτι άλλο με την λέξη Εργάτες/Εργατικό μέσα. Δεν χρειάζεται να έχει προσδιορισμό ούτε αριστεράς ούτε σοσιαλδημοκρατίας, ας είναι ακαθόριστο. Έχουν και τα ίδια χρώματα με τους Εργατικούς οπότε είναι κομπλέ.

Είτε έτσι είτε αλλιώς κερδισμένοι θα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ από την στροφή στο κέντρο και τους Αμερικανοάγγλους. Αυτό βέβαια είναι δύο ξεχωριστά πράγματα. Να πάρουμε το πρώτο. Δεν υπάρχει αναπτυγμένη χώρα με αριστερή κυβέρνηση. Μόνο λίγες υποανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες χώρες υπάρχουν. Με το κόλλημα στην αριστερά, οι Συριζαίοι δεν θα αποκτήσουν φίλους σε καμμιά αναπτυγμένη χώρα. Μόνο με κάτι Μαδούρους θα έχουν καλές σχέσεις. Είναι μεγάλο πρόβλημα για την χώρα, να έχει κυβέρνηση που έχει καλές σχέσεις μόνο με Μαδούρους.

Αν δεν κάνει την στροφή προς το κέντρο, για το καλό της χώρας, πρέπει να σταματήσει να είναι κόμμα εξουσίας. Οι ομογενείς μας τονίζουν διαρκώς πόσο επιζήμιο είναι για την χώρα να είναι κυβέρνηση ή κόμμα εξουσίας, ένα κομμουνιστικό κόμμα. Από την μία έχουμε αυτούς που κατέστρεψαν την οικονομία και από την άλλη τους κομμουνιστές. Κατά διαόλου θα πηγαίνει η χώρα ενώ μια μικρή παρασιτική μειοψηφία θα πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο.

Αν δεν κάνουν την στροφή προς το κέντρο, αργά ή γρήγορα θα πέσουν σε μονοψήφια νούμερα. Ίσως να κρατήσουν λίγο από την δύναμη τους και να βρίσκονται ψηλότερα από το 3-5%, πιο κοντά στο 10%, στα επίπεδα του ΚΙΝΑΛ. Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβουν; Μήπως νομίζουν ότι ξαφνικά ένα 30+% έγιναν κομμουνιστές; Είναι σεβαστό, αν θέλουν να  παραμείνουν κόμμα της αριστεράς και να έχουν μονοψήφιο ποσοστό. Δεν μπορούν να έχουν την απαίτηση να είναι κόμμα της αριστεράς και κόμμα εξουσίας.  

Όσον αφορά το δεύτερο, αν ο Μητσοτάκης το γυρίσει προς το νέο οικονομικό μπλοκ, θα έχουν και οι Συριζαίοι καλές σχέσεις με τους νέους εμπορικούς εταίρους. Θα περιμένουν να έρθει η σειρά τους να κυβερνήσουν. Όπως έχουμε εξηγήσει, είναι δύσκολο στον Μητσοτάκη να το γυρίσει, για διάφορους λόγους. Αν δεν το κάνει, σε λίγους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση.

Ο Μητσοτάκης είναι μεν αμερικανόφιλος αλλά και ευρώδουλος όπως ευρώδουλο είναι το κόμμα της ΝΔ. Μια ζωή φανατικά υποστήριζε την ΕΕ και την παρούσα παγκοσμιοποίηση, το αντίθετο από τον Τραμπ και τον Τζόνσον. Επιπλέον η Καραμανλική φράξια είναι της γραμμής «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία» και υπέρ της επιλογής του ιδρυτή για συμμετοχή στην ΕΕ. Εκεί υπάρχουν προβληματισμοί λόγω της υποδούλωσης στην Γερμανία αλλά είναι αβέβαιο αν θα ταχθούν υπέρ της συμμετοχής στο νέο οικονομικό μπλοκ.

Ο Μητσοτάκης είναι μπαγαπόντης και πάει να το παίξει ότι είναι με όλους. Βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να πάει ή με τους Γερμανούς και την ΕΕ ή με τους Αγγλοαμερικάνους. Δεν ξέρουμε τι θα κάνει αλλά είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Ο Σημίτης τον έβγαλε αρχηγό της ΝΔ και πρωθυπουργό. Δεν είναι εύκολο να τον αδειάσει. Έχει εμπόδιο και τους καραμανλικούς και τους σημιτικούς. Οι καραμανλικοί είναι πιο εύκολο να στραφούν προς το νέο οικονομικό μπλοκ.

συνέχεια

error: Content is protected !!