Ναι μεν αλλά…

Ναι μεν αλλά…

Το γεγονός ότι δεν αποκλείουμε σε αυτή τη φάση κανένα ενδεχόμενο για το υπό δημιουργία ευρύτερο πολιτικό σχήμα, δεν σημαίνει ότι όλα τα ενδεχόμενα έχουν τις ίδιες πιθανότητες.

Στην Ελλάδα, τα περισσότερα νέα κόμματα βιάζονται να συσταθούν. Αργότερα διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να κατέβουν στις εκλογές ή αν κατέβουν παίρνουν απογοητευτικά ποσοστά. Δεν συμφωνούμε με αυτή την τακτική. Κατά την άποψη μας είναι καλύτερα να δημιουργηθεί πρώτα ένα δίκτυο, μια κίνηση, μια οργάνωση που στη συνέχεια να μετεξελιχθεί σε κόμμα.

Εμείς θεωρούμε ότι η δημιουργία κόμματος πρέπει να γίνεται μόνο αν υπάρχουν τουλάχιστον καλές πιθανότητες εισόδου στην Βουλή. Μέχρι τότε θα έχει κάποια άλλη μορφή. Πόσο μεγάλο θα είναι το διάστημα που θα μεσολαβήσει από την αρχή του εγχειρήματος μέχρι την είσοδο στην Βουλή δεν μπορούμε να ξέρουμε.

Δεν αποκλείουμε τη περίπτωση να μην δημιουργηθεί κόμμα και να αποτελέσουμε συνιστώσα υπάρχοντος κόμματος. Το κόμμα εξουσίας της κεντροδεξιάς είναι το Γαλλογερμανικό Κόμμα (Νέα Δημοκρατία). Εμείς θέλουμε να σχετιζόμαστε με τα κέντρο+δεξιά κόμματα ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας, Καναδά, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας. Είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να γίνουμε συνιστώσα του Γαλλογερμανικού Κόμματος. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο αν η ΝΔ αποφάσιζε προσέγγιση και εναρμόνιση με τα κόμματα που αναφέραμε, κάτι σχεδόν απίθανο.

Η συμμετοχή σε συμμαχία κομμάτων είναι μεν πιο εύκολη αλλά και πάλι οι πιθανότητες δεν είναι καλές, με τις υπάρχουσες συνθήκες. Θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση σε πολλά σημεία, κάτι που αυτή τη στιγμή δε υφίσταται. Όλα τα κόμματα στην Ελλάδα έχουν προσανατολισμό στην ΕΕ και στον Γερμανογαλλικό άξονα. Τα λίγα που δεν έχουν όπως το ΚΚΕ, είναι ακόμα πιο εχθρικά στις αγγλόφωνες χώρες. Εκτός αυτού το ΚΚΕ βρίσκεται στην άλλη άκρη το ιδεολογικού πρίσματος.

Εμείς θεωρούμε ότι η συμμετοχή στην ΕΕ και την Ευρωζώνη ήταν από τις βασικές αιτίες της οικονομικής καταστροφής της χώρας. Βασική στρατηγική επιλογή μας είναι η έξοδος από την ΕΕ και η είσοδος στο γκρουπ των αγγλόφωνων και άλλων χωρών. Πως μπορούμε εμείς να κατέβουμε σε συμμαχία με την ΝΔ ή το ΚΙΝΑΛ όταν έχουμε διαφορές σε βασικές στρατηγικές επιλογές; Πάραυτα δεν αποκλείουμε τίποτα γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα διαμορφωθούν οι παγκόσμιες, οι ευρωπαϊκές και οι εγχώριες συνθήκες.

Το πιθανότερο σενάριο είναι η σύγκρουση και η μάχη μέχρι εσχάτων με το Γαλλογερμανικό Κόμμα (Νέα Δημοκρατία) ώστε να επικρατήσει ένα από τα δύο ως το κόμμα εξουσίας της κεντροδεξιάς. Ελπίδα μας και άποψη μας είναι πως θα επικρατήσουμε εμείς. Σίγουρα οι δυνητικοί σύμμαχοι μας είναι ισχυρότεροι από τους συμμάχους της ΝΔ.

Υπάρχουν μέσα στην ΝΔ πρόσωπα που υποτίθεται ότι είναι αμερικανόφιλοι ή αγγλόφιλοι. Όμως είναι αμερικανόφιλοι ή αγγλόφιλοι μέσα στο Γαλλογερμανικό Κόμμα (Νέα Δημοκρατία). Η υποτιθέμενη αμερικανόφιλη ή αγγλόφιλη στάση τους ακυρώνεται από το ίδιο το κόμμα. Μητσοτάκης, Σαμαράς, Κικίλιας, Βαρβιτσιώτης συγκαταλέγονται στους αμερικανόφιλους. Βέβαια σχετίζονται περισσότερο με τους Δημοκρατικούς που είναι στην κεντροαριστερά και όχι με τους Ρεπουμπλικάνους που είναι στην κεντροδεξιά.

Οι εκ του ΛΑΟΣ προερχόμενοι θεωρούνται αγγλόφιλοι. Η προσχώρηση τους στην ΝΔ δεν ήταν μόνο δεξιά συμμαχία αλλά και αμερικανοαγγλική προσέγγιση. Βοήθησε και η προσωπική σχέση του Σαμαρά με κάποιους από αυτούς. Είναι γνωστό ότι στο ΛΑΟΣ είχαν καλές σχέσεις με Μεγάλη Βρετανία και Ρωσία. Αρχικά ήταν πολύ ισχυρότερη η πρώτη σχέση αλλά σταδιακά αποδυναμώνονταν και δυνάμωνε η δεύτερη. Τότε, επί ΛΑΟΣ, η μεγάλη Βρετανία ήταν εντός της ΕΕ. Τώρα δεν είναι γιατί έγινε το Brexit.

Σε περίπτωση της επιτυχούς δημιουργίας του πολιτικού σχήματος που σχετίζεται με τα κέντρο+δεξιά κόμματα στις αγγλόφωνες χώρες, όλοι αυτοί έχουν δύο επιλογές. Η μία είναι να φύγουν από το Γαλλογερμανικό Κόμμα και η άλλη να φύγουν από την πολιτική. Μέσα στο Γαλλογερμανικό Κόμμα είναι με μαθηματική ακρίβεια τελειωμένοι, όταν δημιουργηθεί το νέο πολιτικό σχήμα.

error: Content is protected !!
Scroll to Top